MINISTAR NEDIMOVIĆ: Ove godine u maju izvezeno tri puta više pšenice i pored ograničenja kvotama
Foto: Marina Lopičić

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

MINISTAR NEDIMOVIĆ: Ove godine u maju izvezeno tri puta više pšenice i pored ograničenja kvotama

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je danas da je iz Srbije ove godine u maju izvezeno tri puta više pšenice nego prošle, kada nije bilo zabrane i kvota.

"Prošle godine u maju izvezeno je 61.000 tona pšenice, a ove godine 176.000, tri puta više, a kvota je iznosila 220.000 i ispunjena je 80 odsto", rekao je Nedimović, gostujući na TV Prva.

Dodao je da je i u junu prošle godine izvezeno 36.000 tona pšenice kada nije bilo nikakvih mehanizama kontrole, a ove godine 88.000 tona, opet 2,5 puta više, a u julu je, dosad, kvota ispunjena 39 odsto.

On je rekao da direktor pokreta "Kreni-Promeni" ;Savo Manojlović "širi netačne priče" da bi pšenica bila 50 dinara po kilogramu da nije zabranjen izvoz, a ne 35 dinara.

Prema rečima Nedimovića, da nije uvedena zabrana, a zatim kvote za kukuruz, stočari, posebno mlekari, ne bi imali čime da nahrane stoku ili bi bile "neverovatne" cene tog poljoprivrednog proizvoda.

Nedimović je rekao da poljoprivrednici sa prinosom pšenice od prosečno pet tona po hektaru mogu pristojno da zarade, 700 evra po hektaru, ako je cena 35 dinara.

Prošle godine su, kako je rekao, bili zadovoljni sa zaradom od 300 do 400 evra po hektaru.

Trenutno se stara pšenica iz zaliha iz Ukrajine, prema njegovim rečima, prodaje po 160 evra po toni, a u Srbiji po 290 evra.

"Naravno da će Nemačka, Poljska... kupovati ukrajinusku pšenicu, nekako će je dovući, vozovima i to uzrokuje manju cenu", kazao je Nedimović.

Dodao je da se pred žetvu u maju moglo trgovati pešenicom po 42-44 dinara po kilogramu, a sada je u žetvi po 35 dinara.

"Država je izašla sa otkupnom cenom od 40 dinara po kilogramu za otkup za robne rezerve, ali nije stiglo ni 60 odsto zahteva od 131.000 tona koliko je planirano da se otkupi", rekao je Nedimović.

Istakao je da je "normalno da ljudi očekuju veću cenu, ali da li će biti opravdana očekivanja vreme će pokazati, a pšenica je skuplja u decembru".

Naveo je da je pre dve nedelje rekao da na zalihama ima 357.000 tona pšenice i da ne treba obmanjivati javnost da ima 700.000 tona. ; Nedmiović je rekao da je jutros razgovarao sa skladištarima koji su saopštili da je popunjeno 60-70 odsto skladišta, a da je žetva u Vojvodini pri kraju. Istakao je da je setva jesenas bila skuplja 60 odsto, a da je pšenica koštala 20 dinara, a da je sada 35 dinara, što je 75 odsto više, pa je profit veći nego prošle godine.

Nedimović je rekao da se sa Svetskom bankom traži rešenje za dugove poljoprivrednika po osnovu neplaćenih doprinosa za penziono i socijalno osiguranje.

"Pokušavamo da razrešimo taj problem, star 20-30 godina, kada su porezi i doprinosi bili isti za poljoprivrednika koji ima hektar ili 100 hektara zemlje što nije normalno, a ustanovljeno je 1986. godine. Opšti dug preme PIO fondu sada iznosi dve milijarde dolara. Očekujem da novo ministarstvo finansija izadje sa rešenjem, imamo kroki, ali to je radna verzija", rekao je Nedimović.

On je rekao da što se tiče kntrole cena, Vlada Srbije"posmatra tržište".

Rekao je i da se radi na obezbedjenju mineralnog djubriva, što jeftinijeg djubriva, urea i NPK, koje bi se uvezlo iz Irana i Rusije i obećao da će ga biti dovoljno. Država, kako je rekao, traži i nova tržišta za vunu jer su dosadašnja smanjila tražnju.

"Trudimo se da nadjeno nova tržišta za vunu, što nije posao države kao i za jabuke za koje je obezbedjeno tržište u Egiptu koji je peti najveći kupac u svetu jabuka koje Srbija ima", kazao je Nedimović. Naveo je da je skočila cena tovljenika na 260 dinara i da je zarada po tovljeniku 6.000-7.000 dinara.

Prema njegovim rečima, cena malina kreće se od 530 dinara u Ivanjici do 600 u Kosjeriću i očekuje da se izjednači, a da je proizvodjačka cena 250 dinara.

Stočari, kako je rekao, mogu da se jave robnim rezervama za isporuku pet kilograma kukuruza po kravi i da je do sada isporučeno 94-95 odsto zahteva, a da će preostalih pet-šest odsto neisplaćene kovid pomoći za bikove biti isplaćeno za mesec-dva. Na pitanje da li očekuje da bude reizabran Nedimović je rekao da to zavisi od "selektora", a da je "nevažno šta bi voleo jer je tu da uradi posao koji je dobio".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track