Najnovije vesti

KADA ĆE SE RAFOVI SA MLEKOM POPUNITI: U Privrednoj komori objasnili zašto ga manje ima u radnjama i DA LI ĆE GA BITI!
Foto: Shutterstock

NESTAŠICA

KADA ĆE SE RAFOVI SA MLEKOM POPUNITI: U Privrednoj komori objasnili zašto ga manje ima u radnjama i DA LI ĆE GA BITI!

Biznis
12:52h

Nestašica mleka najavljena još pre dve nedelje

Rafovi sa mlekom su prethodnih dana u mnogim prodavnicama poluprazni, a još pre dve nedelje na nestašicu su upozorili vlasnici pojedinih farmi krava. Njihove reči su se obistinile prethodnih dana.

Nenad Budimović, iz Privredne komore Srbije, tvrdi da mleka nema jer je potražnja povećana, a proizvodnja smanjena. Ističe da nema ni razloga za brigu - da će mleka biti, ali ne zna i kada.

- Radi se o smanjenoj proizvodnji i povećanoj potražnji za pasterizovanim i UHT (ultrapasterizovanim) mlekom. To su vrste mleka koje se najviše koriste za populaciju dece i starijih osoba i zato je najtraženija roba - rekao je za RTS Budimović.

mleko
foto: Printscreen Youtube

Međutim, dodaje i da se smanjila produktivnost, ali i broj krava koje daju mleko.

- Muzne krave su smanjile svoju produktivnost posle decenijskih loših uslova i odnosa prema tom mlečnom govedarstvu. Plus, da budemo svesni da je ova godina izuzetno sušna, da je bila loša hrana za životinje... Sve su to parametri koji utiču da životinje vrlo lako izgube mleko, a vrlo teško da vrate - rekao je Budimović.

Na pitanje kako je moguće da mleka nema, a ima drugih mlečnih proizvoda (sira, jogurta, pavlake) koji su i skuplji - odgovara da se “struktura proizvoda od mleka jednostavno promenila”.

- Pre godinu dana imali smo 10 odsto više pasterizovanog i UHT mleka, jednostavno je došlo do povećane potražnje, možda kao jeftiniji oblik mlečnih proizvoda, a ujedno imamo i smanjenu proizvodnju.

On je podsetio da proizvođači imaju obavezu da proizvedu određenu količinu pasterizovanog i UHT mleka, ali i da mleko izvozimo.

- Dosta toga ide na izvoz u Rusku Federaciju - dodao je Budimović i napomenuo “da smo u odnosu na prošlu godinu duplirali uvoz, prvenstveno mlečnih proizvoda - među kojima najviše sireva i kačkavalja”.

On tvrdi da će mleka “verovatno biti u dovoljnim količinama”, ali da se, kako kaže, proizvodnja ne može lako podići.

- Mislim da je ovo poslednji trenutak da se svi koji smo u tom poslu dogovorimo kako možemo da pomognemo našim farmerima - rekao je Budimović.

Subotica, Cene, Povećanje, Otkup, Mleko, Mlekara

Otkupna cena sirovog mleka povećana je ove godine, pojedini prerađivači plaćaju 40, neki drugi 50 dinara.

Inače, prema odluci Vlade Srbije, maksimalna dozvoljena cena mleka povećana je za šest dinara i ograničena do kraja septembra.

Maksimalna maloprodajna cena mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ne sme da prelazi 119,99 dinara, dok je dosadašnja cena iznosila 113,99 dinara.

Upravo to mleko od 2,8 odsto mlečne masti nemoguće je naći u prodavnicama.

Dnevno 700.000 litara manje

U odnosu na pre 10 godina, u Srbiji ima oko pet odsto goveda manje. Prema podacima RZS, broj muznih krava smanjen je za 55.000, a u oko 10.000 gazdinstava je proizvodnja mleka ugašena. U poslednje tri godine, od domaćih farmera dobijamo drastično manje mleka. U 2019. to je bilo više od 1,5 milijardi litara mleka godišnje, a ove godine za 255 miliona litara manje. To je dnevno oko 700.000 litara mleka manje.

- Ako nema krava, neće biti ni teladi, što bi u budućnosti moglo da dovede do nestašice teletine i junetine - ističe Budimović.

(Kurirr.rs / RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja
track