PREMA PRELIMINARNIM PROCENAMA, SRBI U 2022. GODINI KUPILI TRI TONE ZLATA
Foto: Promo

TONE ZLATA ZAVRŠILE U RUKAMA NAJUSPEŠNIJIH SRBA

PREMA PRELIMINARNIM PROCENAMA, SRBI U 2022. GODINI KUPILI TRI TONE ZLATA

InfoBiz -

Kovid, rusko-ukrajinski sukob i snažna inflacija bili su okidač za uvod u ekstazu za zlatom. Svi uspešni entiteti, kako pravni, tako i fizički, stavili su u godini iza nas zlato u epicentar svog interesovanja.

To nije ništa novo. Navedeni trend samo je deo svetske arhitekture kojom se uspešno projektuje zaštita kapitala. Trend ulaganja u zlato bez poreskih opterećenja počeo je da se primenjuje kod nas od 2018. godine, kada je na snagu stupila pozitivna zakonadavna odredba, kojom je ukinut PDV na uvoz i promet investicionog zlata. Prema podacima Svetskog saveta za zlato, samo u trećem kvartalu 2022. godine u svetu je kupljeno 1181 tona zlata, što predstavlja rast od 28% u odnosu na isti period prošle godine.

Svim ulagačima glavni motivator za kupovinu zlata, bio je rast inflacije, usled koje novac svakodnevno gubi na svojoj vrednosti.

Opšte je poznato da novac koji nije zaštićen tj. uložen u neku imovinsku klasu sve manje vredi.

Takođe, poznato je da se zlato vekovima unazad koristi, kao instrument za zaštitu novca od inflacije.

Zlato po pravilu raste snažnije od stope inflacije. Ima perioda kada vrednost zlata beleži i negativno kretanje. Zbog toga, ukoliko je ulagački period kraći od dve godine, ne treba novac ulagati u zlato. U tom slučaju treba sačekati da ročnost investicije bude duža.

Prosečan godišnji rast vrednosti zlata u poslednjih dvadest godina iznosi oko 9%.

NAJPRESTIŽNIJI PROIZVOĐAČI SMEŠTENI SU U ŠVAJCARSKOJ

Investiciono zlato proizvodi se u svega nekoliko kovnica u svetu.

Najprestižniji proizvođači nalaze se u Švajcarskoj, zemlji koja je poznata po preciznosti i finansijkoj sigurnosti.

Najpoznatije kovnice posluju u okviru nemačko-švajcarskog koncerna HERAEUS u okviru kog posluje i švajcarski brend Argor Heraues i austrijski Munze Osterreich.

Nakon izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba na svetskom tržištu plemenitih metala značajno se pozicionirala i švajcarska kovnica VALCAMBI suisse, čiji su proizvodi postali dostupni za nabavku i u periodu velikog poremećaja koji je nastupio ubrzo posle izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba.

Zlatara Gold predstavlja prvi privredni subjekt u Republici Srbiji koji je postao regionalno prepoznatljiv brend za nabavku plemenitih metala.

U zemljama iz okruženja jos uvek postoji pdv na investiciono zlato, što je motivisalo ulagače koji su prepoznali značaj posedovanja zlata da obave kupovinu u ovoj firmi.

Prema rečima sagovrnika iz Zlatare Gold, njihova procena je da je na tržištu u 2022. godini kupljeno oko tri tone zlata, što u formi zlatnih poluga, što u formi zlatnih dukata.

Prema rečima našeg sagovornika očekivano je da se trend značajnog ulaganja u zlato nastavi i u narednom periodu, usled geopolitičke neizvesesnosti i snažne imflacije, za koju smatraju da će brzo biti zaustavljena.

Tržište zlata ima veliki potencijal za rast ako uzmemo globalne trendove i brojke sa najrazvijenih svetskih tržišta.

U našoj zemlji štednja u bankama i ulaganje u nepokretnosti zauzimaju neprikosnovene prve pozicije.

U većini evropskih zemalja na snazi je stagnacija cena nekretnina što može vremenom doći i na naše tržište.

U većini razvijenih zemalja, zlato predstavlja nezaobilazan konstituvni činilac u svim dobro hedžovanim investicionim portfolima ulagača.

U zlato ulažu i fizicka i pravna lica. Fizička lica najčešće ulažu dobit koja im pripada kao vlasnicima privrednih društava, ili deo novca koji im je dugogodišnja ušteđevina. Pravna lica najčešće deo neraspoređene poslovne akumulacije, koja im nije potrebna za obavljanje redovne poslovne aktivnosti u bliskom periodu, alociraju u investiciono zlato.

Investiciono zlato, firme drže u svom imovinskom portfoliu, slično kao i investicione nekretnine, do momenta kada se vrednost uveća i kada im unovčavanje odgovara .

Sve informacije o kupovini investicionog zlata možete dobiti posetom linka OVDE, kao i besplatnim preuzimanjem aplikacije OVDE.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja