OVE TRI NOVČANICE U DINARIMA SE NAJVIŠE FALSIFIKUJU U SRBIJI: Većina je svaki dan drži u rukama, a pojma nema
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Narodna banka Srbije

OVE TRI NOVČANICE U DINARIMA SE NAJVIŠE FALSIFIKUJU U SRBIJI: Većina je svaki dan drži u rukama, a pojma nema

InfoBiz -

U Srbiji je prošle godine otkriveno 3.649 komada falsifikovanih novčanica, od čega je najviše dinara, zatim evra, a potom sledi američki dolar, objavila je Narodna banka Srbije.

U 2022. godini otkriveno je 2.905 komada falsifikovanih novčanica dinara, a dominantno učešće imaju falsifikovane novčanice apoena od 2.000, 1.000 i 500 dinara. Procentualno izraženo, ta tri apoena zajedno čine 97,36 odsto ukupnog broja falsifikata novčanica gotovog novca, podaci su NBS.

Posmatrano poslednjih deset godina, ta tri apoena su najzastupljenija među otkrivenim falsifikovanim novčanicama dinara.

Кada se posmatra vrednosno, u strukturi otkrivenih falsifikata novčanica gotovog novca, najveći je udeo novčanica apoena od 2.000 i 5.000 dinara. Procentualno izraženo, ta dva apoena zajedno čine 91,9 odsto falsifikata gotovog novca.

- Ako se uporede otkrivene falsifikovane novčanice gotovog novca s gotovim novcem u opticaju, vidi se da su na milion komada originalnih novčanica u opticaju otkrivena 5,42 komada falsifikovanih novčanica gotovog novca, odnosno na milijardu dinara u opticaju otkriven je 13.824,71 dinar falsifikovanog novca - navode u NBS.

U 2022. godini otkrivena su 744 komada falsifikovanih novčanica efektivnog stranog novca. U posmatranom periodu, otkriveno je 476 komada falsifikovanih novčanica evra, od čega najviše apoena od 100 i 50, što je razlika u odnosu na ranije godine, kada je umesto apoena od 100 evra, bio zastupljeniji apoen od 200 evra.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track