FINANSIJSKI STRUČNJAK S VOL STRITA NAJAVIO KOLAPS: Predviđa propast ove SVETSKI POZNATE BANKE! Može da nastane NESAGLEDIVA KRIZA
Foto: Shutterstock

deonice banke pale su za 5 odsto na ranom trgovanju

FINANSIJSKI STRUČNJAK S VOL STRITA NAJAVIO KOLAPS: Predviđa propast ove SVETSKI POZNATE BANKE! Može da nastane NESAGLEDIVA KRIZA

InfoBiz -

Nakon propasti banke Silicijumske doline prošle sedmice, njenim stopama bi mogla krenuti još jedna banka, tvrdi finansijski stručnjak sa Vol strita, Robert Kijosaki.

Kako kaže, reč je o poznatoj švajcarskoj banci Credit Suisse. Japanski stučnjak poznat je javnosti po tome što je predvideo propast američke banke Lehman Brothers 2008. godine.

Robert Kiyosaki, Robert Kiosaki
foto: Krumphanzl Michal / ČTK / Profimedia

On je svoje najnovije predviđanje izneo samo nekoliko sati pre nego što je ova banka iz Švajcarske priznala da ima "finansijske poteškoće".

Podsećanja radi, prošle sedmice su američki regulatori zatvorili Banku Silicijumske doline (SVB) i zaplenili sve njene depozite, što je najveći kolaps neke banke u SAD još od finansijske krize 2008. godine.

Govoreći u emisiji "Cavuto: Coast to Coast", na Fox business kanalu, Kijosaki je istakao:

"Trenutni problemi i propast na tržištu obveznica, govore o tome da može doći do propasti banke Credit Suisse, jer smo imali sličnu situaciju sa bankom Lehman Brothers. Regulatori Credit Suisse-a su primetili finansijske probleme prilikom unutrašnje kontrole finansijskih izveštaja, ali oni smatraju da novonastala situacija neće uticati da klijenti napuste banku", Kijosaki.

Prema njegovim rečima, deonice te banke pale su za 5 odsto na ranom trgovanju, nakon što je banka objavila godišnji finansijski izveštaj u kojem je otkrila gubitak od 8 milijardi dolara u 2022. godini.

Credit Suisse je inače osmi najveći investicioni bankarski sistem na svetu, a za "slabosti" u izveštaju okrivio je "neuspeh da prati i održi efikasnu promenu procene rizika radi identifikovanja i analiziranja rizika od materijalnog značaja".

(Kurir.rs/Klix)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track