KONAČNO! POSLE 115 GODINA DOBIĆE SVOJU ZGRADU: Izvođači izabrani iz trećeg puta, posao vredan 5 milijardi dinara, evo detalja
Foto: Muzej grada Beograda

uskoro u novom ruhu

KONAČNO! POSLE 115 GODINA DOBIĆE SVOJU ZGRADU: Izvođači izabrani iz trećeg puta, posao vredan 5 milijardi dinara, evo detalja

InfoBiz -

Posle trećeg tendera, Sekretarijat za investicije grada Beograda dodelio je grupi najpovoljnijih ponuđača posao rekonstrukcije, dogradnje i prenamene Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici 40b.

Ovaj posao, vredan nešto više od pet milijardi dinara, poveren je kompanijama SMB-Gradnja PO Subotica, A.R.J Technology doo Novi Sad, YUMOL doo Subotica, Technosector doo Kragujevac, Credo doo Vranje i PARS doo Beograd. Na tender su, kako se novodi u odluci o dodeli, pristigle još dve ponude, a izabrana je "ekonomski najpovoljnija".

Podsetimo, prethodne dve javne nabavke, raspisane prošlog i pretprošlog leta, obustavljene su jer, kako je navedeno, nijedna nije bila prihvatljiva. Cena posla ovog puta je povećana, sa prethodnih 2,8 milijarde dinara (oko 24 miliona evra), na 4,2 milijarde dinara (36,2 miliona evra), bez PDV-a.

Pošto je 2016. godine izabrano idejno rešenje za objekat Muzeja grada Beograda, u februaru 2019. su preduzeti naredni koraci da posle 115 godina ova kulturna ustanova dobije svoju zgradu. Urbanistički projekat za rekonstrukciju, dogradnju i prenamenu objekta u Resavskoj 40b, koji je uradio Centar za planiranje urbanog razvoja - CEP.

Muzej grada Beograda
foto: Muzej grada Beograda

Prvi sprat je planiran za stalne izložbene postavke u delu objekta prema Birčaninovoj. Prema projektu, u delu prema Nemanjinoj biće depo muzejskih i studijskih zbirki. Drugi sprat je planiran za stalne izložbene postavke i prostore edukativnih radionica sa pratećim sanitarnim prostorijama. Jedan deo služiće kao depo slika, skulptura, nameštaja, a potkrovlje je predviđeno za upravu muzeja, direktora i prateće službe.

U planu je i rušenje postojećeg centralnog stepeništa orijentisanog prema dvorištu, kao i ulaznog stepeništa i dela galerije radi formiranja reprezentativnog hola. Dvorište objekta je integrisano u javne prostorije muzeja. Njegov centralni motiv je arheološki lapidarijum - deo izložbene postavke muzeja na otvorenom. U okviru dvorišta planiran je i spoljni amfiteatar sa urbanim mobilijarom.

kurir.rs/Ekapija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track