KADA ĆE DA POSKUPI GORIVO U SRBIJI: Kolebanja na svetskom tržištu mogu da utiču i na nas, evo od čega zavise cene na našim pumpama
Foto: NAM

ponovo trzavice na naftnom tržištu

KADA ĆE DA POSKUPI GORIVO U SRBIJI: Kolebanja na svetskom tržištu mogu da utiču i na nas, evo od čega zavise cene na našim pumpama

InfoBiz -

Članice organizacije OPEK+ dogovorile su se da nivo proizvodnje nafte u 2024. godini iznosi 40,46 miliona barela dnevno, što je dodatno smanjenje u odnosu na sadašnjih 41,8 miliona barela. Na taj način one će ukupno smanjiti proizvodnju za 1,39 miliona barela dnevno, a na ovakav potez su se odlučili kako bi postigli i održali stabilno tržište nafte i obezbedili dugoročna merila za tržište.

S druge strane, potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak najavio je da će Rusija produžiti dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte od 500.000 barela dnevno do kraja 2024. godine.

Kako će ova odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika, uticati na cene goriva u Srbiji ostaje da se vidi u narednom periodu, a na to će svakako uticati i povećanje potražnje tokom letnjih meseci na svetskom tržištu, što se vrlo lako može preliti i na naše.

DODATNO SMANJENJE PROIZVODNJE

Nekoliko članica organizacije OPEK+ je 2. aprila najavilo dodatno dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte od maja do kraja ove godine, a ukupan obim tog smanjenja iznosio je 1,66 miliona barela dnevno, od čega na Rusiju otpada 500.000 barela.

Barelom se na evropskom tržištu s početka godine trgovalo po ceni od 117 dolara, a ovih dana barel je na nivou od oko 77 dolara, dva dolara više nego prethodne nedelje.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, Nebojša Atanacković kaže za Kurir da je naša situacija takva da se nikada ne zna kako će se događanja na svetskom tržištu odraziti na naše.

- Mi dosta zavisimo od NIS-a i od toga koliko on ima nabavljene nafte u rezervi, ali i od toga odakle nam dolazi nafta. Činjenica je da smo i pre krize uvozili i iz drugih zemalja, naprimer, Iraka. Cena na našim pumpama uslovljena je jednim delom i od cene sirove nafte. Jasno je da OPEK+ smanjivanjem proizvodnje želi da je podigne i ovakva situacija se ciklično ponavlja nekoliko puta godišnje - kaže Atanacković.

Prema njegovim rečima nekoliko velkih igrača dobro zarađuje na tim prognozama. Međutim, kako naglašava nafta se kupuje unapred, tako da će se na našem tržištu ona koju sada kupimo pojaviti tek za dva do tri meseca, pa onda možda možemo da očekujemo izvesne korekcije.

- Trenutna reakcija OPEK+ proizilazi iz želje proizvođača da im nafta ne ide u bescenje. Mislim da je normalna cena 80 do 90 dolara za barel i trebalo bi da se dostigne taj nivo do kraja godine - navodi naš sagovornik.

PROIZVODE 40 ODSTO SVETSKE NAFTE

OPEK+ sa Rusijom, prozvodi oko 40 odsto svetske sirove nafte, što znači da političke odluke te organizacije mogu imati veliki uticaj na cene nafte. Članice OPEK+ su Alžir, Indonezija, Irak, Iran, Kuvajt, Libija, Nigerija, Katar, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Venecuela.

I novi potez Saudijske Arabije koja je ovih dana odlučila da smanji proizvodnju za još milion barela dnevno je uticao na podizanje cene na globalnom tržištu. Rijad je ovaj potez nazvao "saudijska bombona", a na osnovu njega će Saudijska Arabija od jula proizvoditi devet miliona barela nafte dnevno, što je blizu procenjenog obima ruske proizvodnje u julu.

Ovu odluku su Saudijci doneli kao korak iz predostrožnosti da bi podržali napore alijanse OPEK+ u cilju postizanja stabilnosti na tržištu sa naftom.Cena sirove nafte se nakon ovog iznenađenja malo stabilizovala, a prema podacima sa berzi, u trenutku pisanja ovog teksta se prodavala po 73,865 dolara za barel.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track