Premijer RS: Drina veza za ceo region

Premijer RS: Drina veza za ceo region

InfoBiz -
Džombić je najavio i saniranje železnog mosta u Zvorniku, kao i mostova u Bratuncu i Skelanima, a do 30. juna iduće godine i završetak projektne dokumentacije za gradnju mosta Bačevci-Fakovići

BEOGRAD - Niz projekata koje je Republika Srpska pokrenula sa vladom Srbije je da reka Drina postane veza za ceo region, izjavio je premijer RS Aleksandar Džombić.

"Krajnji cilj niza ekonomskih, infrastrukturnih, energetskih, obrazovnih i kulturnih projekata koje smo pokrenuli sa Vladom Srbije je da reka Drina postane veza za ceo region, a primarnu ulogu će imati projekat "Podrinje", rekao je Džombić.

Džombić je kazao i da će zahtev za podršku projektu "Podrinje", s obzirom na njegove velike razmere, uputiti Evropskoj komisiji, jer ona zastupa principe saradnje i povezivanja regija u EU.

Plan ovog projekta je da se integrišu i povežu 24 podrinjske opštine u Srbiji i Srpskoj u jedan region u kome živi oko milion stanovnika.

Džombić je najavio i saniranje železnog mosta u Zvorniku, kao i mostova u Bratuncu i Skelanima, a do 30. juna iduće godine i završetak projektne dokumentacije za gradnju mosta Bačevci-Fakovići.

Premijer RS rekao je i da je vlada Srbije na sebe preuzela obavezu da ubrza proceduru izdavanja državljanstva Srbije za građane Srpske.

"Zakon nije problem, ali se pojavljuju problemi u praksi i mnogo duže se čeka na izdavanje državljanstva nego što bi to trebalo", kazao je Džombić.

On je rekao da su projekti u oblasti energetike najvažniji i da je za RS od ključnog značaja izgradnja kraka gasovoda "Južni tok" kroz RS. Džombić kaže i da RS nastavlja sa Srbijom nastavlja posao oko izgradnje četiri hidroelektrane u okviru projekta "Srednja Drina", vrednosti između 700 i 800 miliona evra.

"Energetika i hidropotencijal su najveće blago RS. Moguće investicije u taj sektor su pet milijardi evra", ocenio je Džombić.

Na pitanje ko koči put BiH ka Evropskoj uniji, Džombić je odgovorio da je to "definitivno federacija BiH".

"Ključno je rešiti primenu odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci", ali je problem što pod plaštom tog pitanja bošnjački lideri žele opširnije izmene Ustava BiH i centralizaciju BiH, što mi nećemo dozvoliti", rekao je premijer RS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track