Kravčenko: Još 500 miliona evra ulaganja u NIS
Foto: Dado Djilas

Puštena u rad obnovljena rafinerija

Kravčenko: Još 500 miliona evra ulaganja u NIS

InfoBiz -
Spremni smo za sledeću fazu investicija u NIS. Siguran sam da će za dve do tri godine pančevačka rafinerija biti najuspešnija u Jugoistočnoj Evropi, kazao generalni direktor Naftne industrije Srbije

PANČEVO - Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko izjavio je večeras da će 300 do 500 miliona evra biti uloženo u drugu fazu modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu. On je novinarima posle puštanja u rad obnovljenje rafinerije koja će proizvoditi goriva po standardima EU, kazao da će se investirati u rakonstrukciju "duboke prerada nafte", a da će se iznos znati početkom 2013. godine.

"Spremni smo za sledeću fazu investicija u NIS i za to već pripremamo dokumentaciju. Siguran sam da će za dve do tri godine pančevačka rafinerija biti najuspešnija u Jugoistočnoj Evropi", kazao je Kravčenko. Aleksandar Đukov, predsednik Izvršnog odbora Gaspromnjefta - ruskog vlasnika NIS-a, kazao je da je modernizacija pogona u Pančevu omogućila da NIS dobije značajan izvozni potencijal.

"Formiran je plan novih investicija u NIS koje će obuhavatiti ulaganje u širenje proizvodnje, istraživanje nafte i povećanje maloprodajne mrežne ne samo u Srbiji, veći i u regionu", rekao je on. Te investicije bi narednih godine trebalo da dostignu 1,5 milijardi evra. U protekle tri godine u NIS je investirana ista suma. Đukov je kazao da modernizacija Rafinerije potvrđuje da je Gaspromnjeft u potpunosti i u roku izvršio investicione obaveze iz sporazuma s Vladom Srbije.

Obnovljena rafinerija u Pančevu će proizvoditi gorivo evropskog kvaliteta i poboljšati zaštitu životne sredine smanjem emisije ugljen-dioksida na 10 odsto ispod zakonski propisane granice u Srbiji. Godišnji obim proizvodnje benzina po standardima EU povećan je na 638.000 tona, a dizela na 1,54 miliona tona. To će omogućiti da NIS zadovolji potrebe domaćeg tržišta i izvozi derivate nafte u region. Većinski vlasnik NIS, ruska kompanija Gaspromnjeft uložila je u pančevačku rafineriju 547 miliona evra. Od toga je 397 miliona utrošeno na izgradnju "kompleksa hidrokrekinga", a oko 150 miliona evra na modernizaciju i izgradnju objekata rafinerije, "vodoničkog postrojenja" i na zaštitu od zagađenja.

Gaspromnjeft je upravljanje NIS-om preuzeo februara 2009. godine, a uslov iz kupoprodajnog ugovora po kojem je postao većinski vlasnik za 400 miliona evra, bio je da do 2012. godine uloži najmanje 500 miliona evra u modernizaciju proizvodnje. Ruska državna kompanija Gaspromnjeft, ćerka-firma Gasproma, ima 56,15 odsto akcija NIS-a, Vlada Srbije ima 29,87 odsto, a preostalo je u vlasništvu malih akcionara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track