Niške cigarete krenule za Japan
Foto: Beta

"Filip Moris" počeo izvoz u Aziju

Niške cigarete krenule za Japan

InfoBiz -
Obeležavanju početka izvoza na nova tržišta prisustvovao je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da će Vlada sve učiniti da i druge kompanije u Srbiji napreduju kao niška fabrika duvana

NIŠ - Fabrika duvana "Filip Moris" iz Niša danas je počela izvoz cigareta u 14 zemalja CEFTA regiona i Azije, što će doprineti rastu proizvodnje od 30 odsto i povećanju izvoza za 70 odsto, rekao je generalni direktor kompanije Pol Rajli.

"Ovo je važan korak za poslovanje 'Filipa Morisa' i za ukupni ekonomski ekonomski oporavak zemlje" rekao je Rajli.

Obeležavanju početka izvoza "Filipa Morisa" na nova tržišta prisustvovao je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da će Vlada sve učiniti da i druge kompanije u Srbiji napreduju kao niška fabrika duvana.

On je pohvalio uspeh te fabrike na zahtevnom japanskom tržištu i istakao da očekuje da predstavnici "Filipa Morisa" svuda u svetu promovišu povoljne uslove za investiranje u Srbiji. "Vlada će obezbediti dobru zakonsku regulativu za privlačenje investicija i otvaranje više radnih mesta, što će smanjiti spoljnotrgovinski deficit zemlje", rekao je Vučić.

U 2012. godini "Filip Moris" će, kako je naveo Vučić, na ime akciza i PDV-a u budžet uplatiti 383 miliona evra, a ukupni porezi koje plaća ta kompanija čine šest odsto prihoda budžeta.

Fabrika "Filip Moris" u Nišu, prema rečima generalnog direktora, ostvaruje vodeću poziciju na tržištu cigareta u Srbiji zahvaljujući partnerstvu sa 530 domaćih dobavljača, 600 poljoprivrednih proizvođača i 14.000 maloprodavaca.

Rajli je rekao da je planirano da u 2013. fabrika proizvede 13 milijardi komada cigareta, od kojih je trećina namenjena prodaji u regionu CEFTA i Aziji.

"Vodeću poziciju ostvarujemo zahvaljujući stalnim ulaganjima, efikasnosti u proizvodnji i visokim kvalitetom proizvoda", kazao je Rajli.

Američka kompanija "Filip Moris" je 2003. godine kupila Duvansku industriju Niš (DIN) i u toj fabrici trenutno zapošljava oko 1.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track