Dinkić najavio žalbu sudu u Strazburu
Foto: Preent Screen

Slučaj Investbanka

Dinkić najavio žalbu sudu u Strazburu

InfoBiz -
Ministar finansija rekao da će se žaliti na odluku o isplati štednje štedišama Investbanke

BEOGRAD - Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je danas da će se Srbija žaliti na presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kojom je naložena isplata devizne štednje štedišama Investbanke u BiH.

"Žalićemo se na presudu suda u Strazburu i koordiniraćemo tekst te žalbe sa kolegama iz Slovenije. Smatramo da je presuda potpuno jednostrana", rekao je Dinkić u Vladi Srbije.

On je rekao da je pitanje šta je sa Srbima kojima nije isplaćena štednja kod nekih banaka u drugim bivšim jugoslovenskim republikama. Kako je rekao, nepravdano je da se plaća samo građanima BiH, već treba svima i to se ne može rešiti na parcijalan način. "Mislim da ima smisla da ministri finansija zemalja bivše Jugoslavije sednu za sto i da vidimo da li može da se reši to pitanje", rekao je Dinkić.

Presuda o isplati svih štediša koji su imali uloge u Investbanci i Ljubljanskoj banci, bez obzira da li imaju državljanstvo Srbije, odnosno Slovenije, doneta je 6. novembra, na osnovu tužbe štediša iz BiH. Rok za slanje žalbe na tu presudu je tri meseca. Investbanka, koja je imala podružnicu u Tuzli, u stečaju je od januara 2002. godine, a stečaj sporovodi Agenciji za osiguranje depozita Srbije. Zakonom o regulisanju javnog duga Savezne Republike Jugoslavije, donetim 2002. godine, regulisano je da se potraživanja štediša izvan SRJ, koju su čninile Srbija i Crna Gora, ostvaruju na osnovu ugovora o sukcesiji između bivših repubika SFRJ.

Srbija nije potpisala ugovor sa BiH o sukcesiji, a namera Ministarstva pravde je da u obraćaju Velikom veću suda u Strazburu predloži da se isplata štedišta Investbanke reguliše takvim ugovorom koji bi zaštitio i prava štediša iz Srbije koji su imali uloge u bankama sa sedištima u drugim republikama bivše SFRJ. Po podacima Agencije za osiguranje depozita, vrednost deviznih uloga štediša iz BiH u Investbanci bila je 80,9 miliona evra, uključujući kamatu do dana otvaranja stečaja banke. Štediše iz Hrvatske imale su uloge u vrednosti 3,1 milion evra, koliko i štediše iz Makedonije, dok su državljanima Slovenije u Investbanci ostali ulozi od 564.956 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track