Dinkić: Podrška preduzećima koja zapošljavaju nove radnike

U poseti firmi Goma lajn

Dinkić: Podrška preduzećima koja zapošljavaju nove radnike

InfoBiz -
Dogovorili smo se da, s obzirom na odlične izvozne rezultate i veliku perspektivu, pomognemo ovom preduzeću da uposli novih 50 radnika, sagradi novu alatnicu i modernizuje neke od mašina, rekao ministar finansija i privrede

KRAGUJEVAC - Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da je cilj Vlade Srbije da pomogne perspektivnim delovima privrede zbog čega će davati snažnu podršku svim preduzećima koja zapošljavaju nove radnike i proizvode za izvoz.

Dinkić je, prilikom obilaska kragujevačke firme "Goma lajn", naglasio da na bespovratnu podršku do 10.000 evra po novozaposlenom radniku mogu da računaju sva domaća, ali i strana preduzeća, pod uslovom da su perspektivna, da dobro rade, izvoze i da mogu da zaposle nove radnike.

Prema njegovim rečima, "Goma lajn" je klasično srednje preduzeće koje se bavi proizvodnjom komponenti za automobilsku industriju i u prošloj godini zabeležilo je rast izvoza od 50 odsto. Osim "Fijata", snabdeva auto delovima i "Reno", "Dženeral motors" i druge proizvođače.

"Dogovorili smo se danas da, s obzirom na odlične izvozne rezultate i veliku perspektivu, pomognemo ovom preduzeću da uposli novih 50 radnika, sagradi novu alatnicu i modernizuje neke od mašina", rekao je Dinkić.Takođe, to preduzeće dobiće pomoć kroz bespovratna sredstva preko Agencije za podsticanje izvoza, ali i iz kreditne linije Evropske investicione banke koja podrazumeva kredite sa rokom dospeća od 12 godina i periodom počeka od 24 meseca, naveo je minsitar.

Napominjući da takvih kredita nema na klasičnom bankarskom tržištu, Dinkić je objasnio da će oni zato na taj način biti obezbeđeni za mala i srednja preduzeća da povećaju proizvodnju i izvoz i zaposle ljude, jer je cilj da se pokrene privreda.

Dinkić je ponovio da će srpski izvoz u narednoj godini zabeležiti rast od najmanje 25 odsto, pre svega po osnovu izvoza iz "Fijata", koji očekuje rast eksporta od 1,5 milijardi evra, kao i izvoza NIS-a koji će biti između 600 i 800 miliona evra.

Samo ove dve kompanije, rekao je Dinkić, obezbediće rast izvoza veći od dve milijarde evra, a u slučaju dobre poljoprivredne sezone i pokretanja Železare Smederevo, taj izvoz može da bude i veći.

Plan je da se najpre pokrene proizvodnja, da poraste izvoz, a zatim da se to prenese i na standard građana, ali uslov za to je da privreda najpre živne, a ministar, kako je rekao, očekuje da će se to dogoditi sledeće godine."Goma lajn" proizvodi gumeno tehničke delove za motorna vozila i izvozi ih na tržišta Rusije, Belorusije, Ukrajine, Uzbekistana, Nemačke, Francuske, i u bivše jugoslovenske republike. To je, jedno od retkih srpskih preduzeća koja proizvode za model "fijat 500 L".

"Kad smo doveli Fijat u Kragujevac ja sam govorio da će to biti osnov za razvoj čitavog niza drugih malih i srednjih preduzeća i evo, Goma lajn je jedna od njih", rekao je Dinkić i dodao da trenutno postoji oko 150 kompanija, koje proizvode autodelove u Srbiji, sve je počelo dolsakom Fijata.

"Kragujevac je pomogao čitavoj Srbiji da razvije automobilsku industriju i mi nemamo nameru da na tome stanemo, već da još nekog velikog proizvođača automobila dovedemo u Srbiju, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, "Fijat" je glavna izvozna uzdanica Srbije i 80 odsto delova koji su ugrađuju u model "500L" proizvodi se u fabrikama u Srbiji.

"Zato nam je prioritet da završimo sve naše ugovorne obaveze prema Fijatu i sve će biti ostvareno do kraja sledeće godine. Ne govorim samo o finansijskim obavezama, tu su i obaveze javnih preduzeća iz oblasti energetike, kao i da se konačno završi autoput od Batočine do Kragujevca, da bi transport mogao da ide bolje", rekao je ministar.

Vlasnik "Goma lajna " Nenad Cvetković izjavio je da se radi o 100 odsto izvozno orijentisanoj firmi, koja postoji već šest godina i zapošljava 85 radnika, a proizvodi sve što je od gume, a ugrađuje se u automobile, osim pneumatika.Cvetković je rekao da ta firma, preko Fijatovog dobavljača "Siđita", distribuira proizvode koji se ugrađuju u model "500L". Radi se o jednoj vrsti gumenog profila, koji se ugrađuje u vrata, ali je namera "Goma lajna" da u 2013. poveća taj obim poslovanja, rekao je Cvetković.

On je napomenuo da je "Goma lajn" u ovoj godini imao izvoz od četiri miliona evra, što je rast od 50 odsto, u odnosu na prethodnu godinu. Ta kompanija ima plan da pored povećanja izvoza u narednoj godini, uđe i u proizvodnju projektovanje i konstrukciju alata, kako za naše potrebe, tako i kao mogućnost novog izvoznog programa, rekao je Cvetković.

On je napomenuo da je danas sa ministrom Dinkićem postignut dogovor da "Goma lajn" može očekivati pomoć države u i realizaciji tog projekta, kao i obnavljanju proizvodnjih kapacitetea, što će omogućiti, veću efiksanost i produktivnost preduzeća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track