Potpisan ugovor: 800 miliona dolara za Železnice
Foto: KURIR

Moskva

Potpisan ugovor: 800 miliona dolara za Železnice

InfoBiz -
Ugovor predviđa da se sredstva iskoriste za izgradnju i elektrifikaciju 16 kilometara drugog koloseka železničke pruge Beograd-Pančevo i izgradnju jednokolosečne elektrificirane pruge Valjevo-Loznica

MOSKVA - Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić potpisao je danas u Moskvi sa ruskim ministrom finansija Antonom Siluanovom ugovor o državnom izvoznom kreditu od 800 miliona dolara za potrebe Železnica Srbije.

Ugovor o odobravanju državnog izvoznog kredita za finansiranje železničke infrastrukture u Srbiji predviđa da se sredstva iskoriste za izgradnju i elektrifikaciju 16 kilometara drugog koloseka železničke pruge Beograd-Pančevo i izgradnju jednokolosečne elektrificirane pruge Valjevo-Loznica, dužine 68 kilometara.

Takođe, tim kreditom finansiraće se rehabilitacija šest deonica železničke pruge duž Koridora 10 u dužini od 111 kilometara, modernizacazija pruga Beograd - Bar i nabavka dizelmotornih vozova ruske proizvodnje. Period raspoloživosti kredita je pet godina, počev od godine stupanja na snagu kreditnog sporazuma, uz mogućnost da se u slučaju potrebe on produži. Kamata će se obračunavati od datuma korišćenja kredita i plaćati kvartalno, primenom fiksne kamatne stope od 4,1 odsto godišnje.

Na ceremoniji potpisivanja Dinkić je rekao da je sporazum "jako važan" za razvoj infrstrukture u Srbiji, jer će biti rekonstruisana železnica u najvažnijim međunarodnim pravcima. Siluanov je kazao da će sporazum doprineti tešnjoj saradnji poslovnih ljudi dve zemlje.

Razgovarali o kreditu od milijardu dolara

Ruski ministar finansija Anton Siluanov izjavio je danas posle razgovora sa srpskim kolegom Mlađanom Dinkićem da su za donošenje odluke o eventualom kreditu Srbiji od milijardu dolara za podršku srpskom budžetu neophodni dodatni pregovori.

"Razmotrili smo eventualne uslove. Da bi se donela odluka, potrebni su dodatni pregovori", rekao je Siluanov novinarima posle potpisivanja Sporazuma o kreditu za Železnice Srbije. Dinkić je kazao da su pregovori o tom kreditu započeti, da će ih narednih nedelja stručni timovi nastaviti. "Nadam se da će pregovori biti uspešno i da će odluka uskoro biti doneta", rekao je Dinkić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track