PLAN B: Smederevsku železaru niko neće

Nijedna ponuda

PLAN B: Smederevsku železaru niko neće

InfoBiz -
O daljoj sudbini Železare raspravljaće čitav državni vrh, najavio ministar Dinkić

SMEDEREVO - Ministar Mlađan Dinkić najavio je da će u petak objaviti plan B za Železaru Smederevo, jer ruski Uralvagonzavod nije dostavio ponudu za tu kompaniju.

Dinkić je novinarima rekao da će o daljoj sudbini Železare u petak raspravljati državni vrh.

On je dodao da neće biti produžen tender za traženje strateškog partnera Železare, koji danas ističe.

ASNS: Za pokretanje Železare potrebno 100 miliona dolara

Vršilac dužnosti predsednika ASNS (Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata) u Železari "Smederevo" Saša Čolić ocenio je danas je za pokretanje proizvodnje u toj čeličani potrebno 100 miliona dolara. Čolić je rekao da je "apsolutno optimistA" u pogledu budućnosti Železare, ističući da bi gašenje bila katastrofa ne samo za Smederevo, nego za industriju Srbije.

On je podsetio da je Visoka peć broj dva osam meseci na tihom hodu, ističući da niko u toj fabrici nema iskustva sa tihom hodom Visoke peći dužim od devet meseci. "U praksi Visoka peć nikada nije bila duže od devet meseci na tihom hodu. Ne znam da li će menadžment smeti da drži više Visoku peć na tihom hodu", rekao je Čolić. Prema njegovim rečim, potrebno mesec dana da se dopremi ruda, zavisno odakle stiže, a možda i duže da bi se Visoka peć sa tihog hoda pokrenula. Sada na posao u Železari "Smederevo" koja ima 5.200 radnika, prema Čolićevoj proceni, dolazi do 10 do 11 posto zaposlenih.

Tender za Železaru objavljen je 8. oktobra 2012. godine, a prvi rok za podnošenje ponuda bio je 26. decembar. Prethodni put kada je, 18. aprila prošle godine, raspisan tender za prodaju Železare, ni jedna od tri kompanije koje su se prijavile Junajtid Plzen sa sedištem u Luksemburgu, Donjeck stil grup" iz Ukrajine i Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije, nije dostavila ponudu. Železara "Smederevo" je od januara 2012. u vlasništvu države Srbije jer ju je dotadašnji vlasnik, američki Ju Es stil (US Steel), zbog gubitaka prodao za jedan dolar.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata je najavila da će u petak, 1. marta, organizovati protest radnika Železare, ako do tada Vlada Srbije ne nađe rešenje za tu čeličanu.

Mihajlovićeva: Vlada ima plan za Železaru

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da Vlada ima rezervni plan za Železaru Smederevo ako bude neuspešan tender za izbor strateškog partnera za tu kompaniju.

"Uvek postoji plan B, ali treba sačekati rezultate ishoda tendera", kazala je ona novinarima na skupu o uvođenju obračuna i naplate toplotne energije prema utrošku. Prema njenim rečima, Vlada Srbije danas bi trebalo samo da dobije informaciju da je završen tender i tek nakon toga će se razgovarati o daljim koracima, javlja Beta.

"Činimo sve da oni koji danas imaju taj posao zadrže radno mesto i da dodatno obezbedimo nova radna mesta", kazala je Mihajlovićeva. Rok za slanje obavezujućih ponuda za Železaru Smederevo danas ističe, a ruski Uralvagonzavod, jedini koji je dao prijavu za učešće na tenderu, saopštio je da će odluku doneti u martu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja