Bescarinski izvoz srpskih automobila u Rusiju

Biznis forum

Bescarinski izvoz srpskih automobila u Rusiju

InfoBiz -
Ove godine se očekuje da kragujevačka fabrika izveze između 110.000 do 160.000 automobila, a što će dobrim delom zavisiti od toga kako će američko tržište prihvatiti novi model automobila iz Kragujevca

KOPAONIK - Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić najavio je danas na Kopaoniku da će početkom aprila zajedno s premijerom Ivicom Dačićem putovati u Moskvu gde će razgovarati o mogućnosti bescarinskog izvoza automobila iz Srbije na rusko tržište.

Dinkić je na Kopaonik biznis forumu rekao da je auto-industrija glavni izvozni adut Srbije i da bi u slučaju dogovora o bescarinskom izvozu automobila na rusko tržiste u Srbiju stigao još jedan strani proizvođač automobila.

Ove godine se očekuje da kragujevačka fabrika izveze između 110.000 do 160.000 automobila, a što će dobrim delom zavisiti od toga kako će američko tržište prihvatiti novi model automobila iz Kragujevca. Vlada Srbije je, po rečima Dinkića, spremna da obezbedi podsticaje za četiri industrijska sektora - autoindustriju, IT sektor, agrar i odbrambenu industriju.

Dinkić je dodao da će podsticaji koje je dobio Fijat za proizvodnju u Kragujevcu biće omogućeni i investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji će ulagati u poljoprivredu Srbije, pre svega u kanale za navodnjavanje.Odbrambena industrija može, kako je dodao, da povuče rast izvoza jer je u nju uključen veliki broj fabrika, ali je potrebno ulaganje u istraživanje i razvoj tih kompanija.

Dinkić je najavio da će razgovarati i s predstavnicima NBS i poslovnih banaka kako da se obezbedi bolja likvidnost privrede povoljnijim kamatnim stopama na pozajmice i naveo da je značajno pala kamata na državne obveznice, što bi trebalo da se odrazi i na sniženje kamata na kredite koje banke daju privredi.Dinkić je istakao da je vlada spremna da pomogne i privatnim preduzećima koja imaju probleme u poslovanju, tako što bi dobijala manjinski paket u tim firmama, a za to bi inicijativa trebalo da potekne od tih firmi, a ne od države.

Povodom primedbi privrednika da je loš Zakon o planiranju i izgradnji, Dinkić je rekao da privrednici treba da se organizuju i predlože bolje propise, među kojima je i taj zakon, i dodao da će, "ako budu čekali vladu, čekati još 20 godina".

Dinkić je ocenio da će ova godina biti bolja od prethodne i da očekuje da se ostvare prognoze rasta BDP-a od 2,5 odsto. "Svesni smo da to nije dovoljno, ali za ovu godinu to će biti solidan rezultat", ocenio je Dinkić. Jubilarni 20. "srpski Davos" okupiće do 15. marta više od 500 učesnika, među kojima su predstavnici vlade, privrednici, bankari, ekonomisti, strane diplomate i čelni ljudi kancelarija međunarodnih finansijskih institucija u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja