Bajatović: Restruktuiranje i podela Srbijagas vodi u stečaj
Foto: Tanjug

Bajatović: Restruktuiranje i podela Srbijagas vodi u stečaj

InfoBiz -
Ako se bude instistiralo da se finansijsko restukturiranje završi do kraja decembra, biće haos u gasnom sektoru, navodi generalni direktor Srbijagasa

BEOGRAD - Srbijagas će otići u stečaj ako se bude podelio i restrukturirao kako je predložilo Ministarstvo energetike, izjavio je generalni direktor tog javnog preduzeća Dušan Bajatović.

On je kazao da bi, po tom modelu, sve što valja bilo prebačeno u preduzeće Transgas, a problemi bi ostali Srbijagasu i dodao da "treba jasno da se kaže da je stečaj Srbijagasa cilj tog modela". Bajatović je istakao da bi moglo da dođe do problema i u strateškom partnerstvu s ruskim Gaspromom.

"Može da se otvori veliki fond problema, pravnih ali i političkih".

Direktor je ocenio da se u poslove Srbijagasa uvodi "tutorstvo" Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) što podrazumeva i politicke uslove.

"Novac EBRD dolazi uz političke uslove. Nisam siguran da će Gasrpom dobronamerno gledati na ono što nam traže", kazao je Bajatović ocenivši da bi to moglo da ugrozi projekat gasovoda "Južni tok".

On je kazao ne sme da se dovede u pitanje da ruske banke finansiraju "Južni tok" čime bi preuzele i najveci rizik. Kao glavne zamerke modelu restrukturiranja koji je predložio Ministarstvo energetike, Bajatović je naveo nerealno kratke rokove, opasnost da se ugrozi stabilnost snabdevanja gasom i omoguće špekulativne radnje na tržištu gasa.

"Finansijsko restukturiranje Srbijagasa ne može da se uradi za dva meseca", procenio je on i dodao da je više vremena potrebno i za rešenje imovinsko-pravnih odnosna. Kao primer je naveo to što još nisu rešena pitanja imovine između Srbijagasa i Naftne industrije Srbije (NIS).

"Ako se bude instistiralo da se finansijsko restukturiranje završi do kraja decembra, biće haos u gasnom sektoru", kazao je on.

Generalni direktor Srbijagasa kazao je da su zaduženja tog javnog preduzeća dostigla milijardu i 56 miliona evra i da bi najmanje 500 miliona evra trebalo da bude prebačeno u javni dug. Veliki deo zaduženja Srbijagasa, kazao je Bajatović, nastao je zbog niže prodajne cene gasa od nabavne i kašnjena u plaćanju zbog čega je Srbijagas morao da uzima kredite.

Bajatović je naglasio da nije protiv restukturiranja Srbijagasa i da se već dve godine radi na modelu u saradnji sa Evropskom komisijom i konsultatskom kućom BSG. Po njegovim rečima, taj predlog je da to Srbijagasa postane holding organizovan tako da bude u potpunosti usklađen za trećim energetskim paketom EU.

Bajatović je dodao da je od premijera, prvog potredsednika Vlade Srbije i ministara energetike i finansija zatražio da se odloži usvajaje model restrukturiranja Srbijagas i da se pre toga u formiranje modela uključe konsultatni, poslovodstvo i sindikati.

"Vlada Srbije je vlasnik Srbijagasa i biće onako kako ona odluči", kazao je Bajatović i zatražio da o modelu restrukturiranja raspravlja Vlada.

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović je u utorak predstavila predlog modela resturkturiranja Srbijagasa koji do kraja ove godine bio podeljen u dva preduzeća: za snabdevanje i transport gasa i najavila odluku o tome za desetak dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track