Vukašinović: Jat i Etihad uskoro strateški partneri

Vukašinović: Jat i Etihad uskoro strateški partneri

InfoBiz -
Delegacija Etihada dolazi 3. juna da bi "dubinski snimila" stanje u Jatu i partnerskim kompanijama, navodi direktor Jata

BEOGRAD - Generalni direktor Jat ervejza Velibor Vukašinović izjavio je danas da je veoma blizu ponuda avio kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata "Etihad" za strateško partnerstvo s Jatom.

On je kazao da će delegacija Etihada u ponedeljak, 3. juna, doći u Beograd u okviru razgovora o strateškom parterstvu. Vukašinović je dodao da je opredeljenje Jat ervejza da se uspostavi straterško partnerstvo sa Etihadom jer je to dobro i za razvoj aviosaobraćaja u Srbiji, i za Jat.

Po njegovim rečima, delegacija Etihada dolazi da bi "dubinski snimila" stanje u Jatu i partnerskim kompanijama. Direktor je dodao da će Etihad razgovarati i sa Naftnom industrijom Srbije o isporuci avionskog gorva. Vukašinović je kazao da bi, po dosadašnjim razgovorima i ako se sklopi partnerstvo sa Etihadom, predsednik Jata bio iz Srbije, dok bi generalnog direktora i operativni tim postavljao Etihad.

On je podsetio i da će 15. juna biti uspostavljeni letovi između Beograda i Abu Dabija, a Jat planira da se kasnije pridruži Etihadu na toj liniji. Vukašinović je kazao da je zatražio od Vladine radne grupe za rešenje problema u Jatu da produži program dobrovoljnog odlaska zaposlenih iz te aviokompanije, naglasivši da očekuje da radna grupa prihvati taj predlog.

Do sada se 89 ljudi prijavilo za dobrovoljni odlzak iz Jata.

"Jat mora da se formatira i da se pripremi za ulazak u strateško partnerstvo sa Etihadom", kazao je on. Vukašinović je dodao da su u toku razgovori sa slovenačkom kompanijom Adrijaervejz i drugim kompanijama koje se bave lizingom aviona, o iznajmljivanju jednog aviona "Erbas A-319". Po njegovim rečima, očekuje se da uskoro u saobraćaj budu dva nova aviona tipa "ATR72-500".

Generalni direktor Jat ervejza je istakao da su načinjeni koraci za normalizaciju aviosaobraćaja i značajno poboljšana redovnost letova na Jatovim linijama. "Bezbednost putnika je na prvom mestu, suština je da Jat leti bezbedno. Bolje je da avion ne poleti, nego da bezbednost bude ugrožena", kazao je on. Dodao je da je da se radi na otklanjanju propusta i grešaka zbog kojih su putnici nedavno ceo dan na aerodromu čekali let iz Amsterdama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track