Milijarde evra stigle od dobrih privatizacija
Foto: Think

Obnova posrnule srpske privrede

Milijarde evra stigle od dobrih privatizacija

InfoBiz -
„Titan“, „Holcim“, „Henkel“ i „Rudnik“ samo su neka od preduzeća koja danas odlično posluju i zapošljavaju više radnika nego pre prodaje

BEOGRAD - Privatizacija nije donela samo otpuštanja, pljačku i i afere.Poznati kupac, češće strani nego domaći, i prepoznatljivost robe na tržištu neki su od glavnih preduslova za uspešnu privatizaciju. Nisu retki ni slučajevi da su domaće gazde, pa i radnici, doneli firmi veće zarade, zapošljavanje i rast prihoda i profita. Od 2.200 privatizovanih preduzeća, u čak više od 25 odsto prodaja je raskinuta. Podeljena su mišljenja da li je to dobar rezultat, ali istina je da se najmanje priča o uspešnim privatizacijama.Školovanje kadrova„Titan“, „Holcim“, „Henkel“, „Rudnik“ samo su neke od firmi koje već godinama ostvaruju uspešne rezultate i kojima su prihodi porasli za nekoliko milijardi.Firma „Kontango“ je septembra 2004. kupila rudnik olova, cinka i bakra i flotaciju „Rudnik“ na obroncima Rudnika. Darko Vukobratović, direktor „Kontanga“, kaže za Kurir da su preuzeli rudnik pred stečajem, a već godinama rade s profitom i spadaju u uspešnije firme u Srbiji.Broj zaposlenih je povećan sa 290 na 430, stalno je otvoren konkurs za nova radna mesta, fond za plate je uvećan pet puta, a rudne rezerve četiri.- Dobit se svake godine reinvestira u rudnik, ulažemo u ekologiju, a stipendiramo i decu radnika i školujemo buduće kadrove. Možda je ključ u tome što menadžment rudnika čine ljudi koji su bili zaposleni tu i pre privatizacije i koji žive na Rudniku i u Gornjem Milanovcu - tvrdi Vukobratović, i dodaje da plate za devet godina nisu zakasnile ni dan.Nove investicije„Goša montaža“ jedna je od retkih firmi koju su kupili radnici, a može i da se pohvali dobrim rezultatima.- Zaposleni su prepoznali svoj interes da sačuvaju radna mesta i omoguće dalji prosperitet firme, pa se njih 262 udružilo u konzorcijum. Zatim su postavili menadžment, s kojim su zajedno stvarali i od „Goša montaže“ stvorili jednu zdravu kompaniju - kaže Zdenka Lalić, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove. Ona navodi da su zarade zaposlenih veće za 92 odsto, investirana su četiri miliona evra, a znatno su poboljšani i radni uslovi.

„Goša montažu“ kupili su radnici, ostvaruje dobre rezultate, a plate su porasle za 92 odsto
„Goša montažu“ kupili su radnici, ostvaruje dobre rezultate, a plate su porasle za 92 odsto

Holcim
Holcim

Henkel
Henkel

Uspešni ostali uspešniZoran Mihajlović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže da su uspešno privatizovane one društvene firme koje su poslovale dobro i imale tržište za svoju robu. Bilo je i stranih firmi koje su već imale brendove i nisu, kako kaže, htele da urušavaju svoj imidž u Srbiji, pa su izvršile uspešne privatizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track