RAJ ZA PROFITERE: Pravo je vreme za bogaćenje na zlatu
Foto: Thinstock

Znatan pad cene plemenitog metala obradovao ulagače

RAJ ZA PROFITERE: Pravo je vreme za bogaćenje na zlatu

InfoBiz -
Profitabilno Vrednost ovog plemenitog metala na berzi pada, ali analitičari veruju da će njegova cena vrlo brzo dostići 2.230 dolara

BEOGRAD - Ko reskira, taj profitira.Za one koji smeju da se kockaju novcem pravo je vreme da ulažu u zlato! Ovo kažu pojedini analitičari, koji tvrde da će cena zlata, koja je sada vrlo niska, morati da raste.Guranje ceneTako „Erste grupa“ u svom specijalnom izveštaju „U zlato verujemo“ procenjuje da će ekspanzivne politike centralnih banaka pogurati cenu zlata naviše, te da će dugoročno gledano njegova cena dostići 2.230 dolara po unci.Ovaj oporavak cene zlata, kako se najavljuje, uslediće pošto ona dostigne minimum.- Nikad dosad globalno nisu preduzimani tako opsežni eksperimenti u monetarnoj politici i, ako je ikad postojala potreba za monetarnim osiguranjem u obliku zlata, onda je to, bez sumnje, sada. Očekujemo da centralne banke nastave sa ekspanzivnim trendom koji će dovesti do rasta cene zlata - kaže Hans Engel, analitičar „Erste grupe“ za strana tržišta deonica, koji dodaje da se rast cene zlata, koja je u fazi dugoročne konsolidacije, ne očekuje pre avgusta. U prilog argumentu da zlato treba zadržati u portfelju u trenutnom ambijentu analitičari ističu da je to visokolikvidna globalna valuta koja ima dugu istoriju uspeha, a nema kreditni rizik.Zlatna groznicaEkonomista Milan Kovačević ističe da ne treba ozbiljno shvatati takve procene.- Cena zlata će sigurno rasti jer sve svetske valute padaju, neka više, neka manje. Ipak, mislim da ne postoji nikakav interes centralnih vlasti da kupuju zlato, što bi mu podiglo cenu. Kako će se cena zlata kretati, teško je prognozirati, ali onaj ko misli da će ona rasti treba da ga kupuje - kaže Kovačević.Podsetimo, ima i stručnjaka poput nobelovca Nurijela Rubinija, poznatijeg kao Doktor Propast jer je najavio globalnu ekonomsku krizu, koji veruje da je došlo vreme da se balon zlata izduva i da je zlatna groznica gotova.

Oprez pre odlukeBroker Nenad Gujaničić sumnja da će cena zlata u narednih nekoliko godina dostići veliku vrednost.- Vreme da se neko obogati od zlata je prošlo. Nagoveštaj da će zlato da dobije na vrednosti zasnovan je na verovanju da će centralne banke štampati novac, što će dovesti do inflacije - ističe Gujaničić i savetuje ulagače da budu oprezni pri kupovini zlata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track