SRPSKO VINO OSVAJA EVROPSKU UNIJU! Duplirana prodaja u odnosu na prošlu godinu

Povećan izvoz pića

SRPSKO VINO OSVAJA EVROPSKU UNIJU! Duplirana prodaja u odnosu na prošlu godinu

InfoBiz -

Izvoz ovog pića raste svake godine, a u poslednje dve skoro je dupliran

BEOGRAD - Vinari osvajaju svet Domaće vinarije prodale su prošle godine u inostranstvu skoro dva puta više vina nego 2010. godine. Najviše je prodato u EU, oko 5,6 miliona litara, što je 5,3 puta više nego 2010. Izvoz je prošle godine dostigao 16,4 miliona evra, a 9,9 miliona je bilo 2010.

Stabilan rast Miroslav Zdravković, urednik sajta Makroekonomija, navodi da prodaja u BiH i Crnoj Gori stagnira, a brzo raste u Češkoj, Rusiji, Rumuniji, Kini...- Primećuje se i spori, ali stabilan rast izvoza u Francusku, sa 79.000 evra 2008. na 241.000 evra prošle godine - istakao je Zdravković.

U vinariji „Aleksandrović“ navode da su u odnosu na 2010. izvoz povećali za 100 odsto. Izvoze trećinu proizvodnje u Kinu, Rusiju, Crnu Goru, BiH, Dansku, Englesku, Švajcarsku, a od ove godine i u Holandiju i Kaliforniju.- Izvozni rezultati posledica su dobro urađenog posla prethodnih godina. Svi su povećali kvalitet i na osnovu toga postali hrabriji da rade sa inostranstvom - objašnjava za Kurir Milena Aleksandrović, marketing menadžer vinarije „Aleksandrović“.

Kao Đoković Sava Jojić, vlasnik „Mačkovog podruma“, tvrdi za Kurir da je rast izvoza rezultat poteza države posle 2000.- Vinari su bili prinuđeni da se okrenu inostranstvu jer je zbog krize 2009. smanjena prodaja u Srbiji, ali želeli su da se ogledaju i na svetskom tržištu. Ko bi znao za Đokovića da igra samo u Srbiji! - poručuje Jojić, koji izvozi u SAD i Poljsku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track