Mihajlović: Srbija hoće da bude predvodnik u Južnom toku
Foto: Tanjug

Izgradnja gasovoda

Mihajlović: Srbija hoće da bude predvodnik u Južnom toku

InfoBiz -
Uspešna realizacija projekta učiniće Srbiju gasno i energetski stabilnom i konkurentnom zemljom, navela je ministarka energetike

BEOGRAD - Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija hoće da bude predvodnica u međudržavnom projektu Južni tok.

"Uspešna realizacija projekta učiniće Srbiju gasno i energetski stabilnom i konkurentnom zemljom", rekla je Zorana Mihajlović u Beogradu na skupu posvećenom gasovodu Južni tok.

Ona je rekla da postoje "zli jezici" koji govore da vlada ne može da ispuni obaveze prema Rusiji, i istakla da to nije tačno jer je urađen zakon o eksproprijaciji, Ministarstvo je donelo niz pravilnika i obebzbeđen je novac iz budžeta.

"To sve dokazuje da je ova vlada odgovorna i da lobira za Srbiju", kazala je Zorana Mihajlović.

Ona je dodala da je projekat Južni tok izuzetno značajan za razvoj privrede, otvaranje novih radnih mesta, a pre svega angažovanje srpskih kompanija u njegovoj izgradnji. Zorana Mihajlović navela je da je jedan od važnih ciljeva vlade investiranje u preduzeća koja koriste gas, za šta treba uložiti 300 miliona evra.

"Pokretanje investiranja u preduzeća koja koriste gas zahtevaće ualaganje oko 300 miliona evra, a značiće i otvaranje 6.000 novih radnih mesta", rekla je ministarka.

Ona je istakla da će novac biti uložen u preduzeća kao što je Petrohemija, ali nije precizirala da li će biti osnovano novo preduzeće Gasne elektrane. Ministarka je navela da je gasifikacija Srbije takođe jedan od ciljeva vlade i njenog ministarstva, kao i da gradske toplane pređu na gas.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da je Južni tok projekat koji povezuje istočnu i zapadnu Evropu i da njegova realizacija treba da ide u pravcu koji neće biti ograničen nikakvim "berlinskim zidovima".

"Za Rasiju Južni tok ima izuzetan značaj zato što postoji to pozitivno usmerenje ka ujedinjenju Evrope i nije bez razloga predsednik (Vladimir Putin) bio na početku radova", kazao je Čepurin.

On je naveo da će Južni tok omogućiti Srbiji da ostvari svoje najvažnije ciljeve, a to su investicije i nova radna mesta.

Ministarstvo naložilo pojeftinjenje gasa

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, izjavila je da je Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo energetike naložilo pojeftinjenja gasa, i poručila da pitanje direktora Srbijagasa nije političko.Mihajlović je objasnila da u strukturi koju je dalo preduzeće "Srbijagas", u želji da poveća cenu električne energije, nije uračunat postojeći domaći gas."Zajedno sa Agencijom za energetiku smo došli do proračuna i zaključka da ta cena mora svakako da bude niža, i juče je upravni odbor Srbijagasa doneo odluku o nižoj ceni", rekla je Mihajlović.Ministarka je, reagujući na izjavu šefa poslaničkog kluba SPS-a Branka Ružića da neće biti razgovora o eventualnoj smeni direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, rekla da poslovanje Srbijagasa prevazilazi sve političke priče."Nema govora o tome da se politički razgovara o tome ko će upravljati, a ko ne ovim preduzećem. Srbijagas je neophodan kao efikasan i profitabilan, i samo tako može da donese gasnu stabilnost Srbiji, korektne cene i mogućnost da Srbija po pitanju energetike bude vodilja u regionu", zaključila je Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track