Bajatović: Srbijagas će postati holding do kraja godine
Foto: Zorana Jevtic

Bajatović: Srbijagas će postati holding do kraja godine

InfoBiz -
On je kazao da se niko u tom preduzeću ne protivi restrukturiranju i da će uskoro biti predstavljen plan koji će sadržati elemente koje je ranije predložilo Ministarstvo energetike

BEOGRAD - Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će do kraja ove godine biti završen deo restukturiranja tog javnog preduzeća koje će postati holding.

On je novinarima u pauzi konferencije o cevovodu "Južni tok" kazao da se niko u tom preduzeću ne protivi restrukturiranju i da će uskoro biti predstavljen plan koji će sadržati elemente koje je ranije predložilo Ministarstvo energetike. Bajatović je istakao da će Srbijagas postati holding sa odvojenim delatnostima transporta i distribucije gasa.

"Cilj je da Srbijagas "resetujemo", da ga "vratimo na nulu", da bude holding uređen po trećem energetskom paketu EU i da bude investiciono sposobna kompanija u vlasništvu države", kazao je on.

Istakao je da će redosled restrukturiranja biti najpre finasijsko, da se - kako je rekao - "preduzeće finasijski očisti, da se napalte stari dugovi".

Srbijagas potražuje oko 700 miliona evra i nije realno da se sve naplati, tako da će taj nenaplativi deo postati javni dug, rekao je Bajatović. On je rekao da će se do kraja godine Srbijagas "rešiti" "Agorživa" i "Azotare".

"To je realno, ali neće biti lako urediti odnose s Petrohemijom i MSK. Kada to rešimo, vraćamo se na osnovu delatnost, da Srbijagas bude energetska kompanija", kazao je Bajtović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track