Šta određuje kurs u bankama i menjačnicama!

Menjački poslovi

Šta određuje kurs u bankama i menjačnicama!

InfoBiz -
Poslovna politika samih menjača određuje raspon između prodajnog i kupovnog kursa, a osnovni reper su kursevi banaka sa kojima menjačnice imaju zaključen ugovor

BEOGRAD - Prosečni kupovni i prodajni kursevi u menjačkim poslovima banaka sa evrom tokom jula odstupali su od zvaničnog srednjeg kursa koji objavljuje Narodna banka Srbije za najviše 2,1 odsto, a rasponi kurseva u menjačnicama znatno su uži, pokazali su podaci centralne banke.

Kursevi po kojima građani menjaju stranu valutu u menjačnicama su najčešće znatno povoljniji od kurseva u regionu, navela je NBS.

Predsednik Udruženja menjača Borislav Brujić rekao je da poslovna politika samih menjača određuje raspon između prodajnog i kupovnog kursa, a osnovni reper su kursevi banaka sa kojima menjačnice imaju zaključen ugovor.

Prema njegovim rečima, kod nekih menjača raspon je mnogo veći, a kod nekih manji, što zavisi od poslovne politike menjačnice, odnosno da li se ide na veliku razliku, i manji obrt , ili obrnuto na veliki obrt, a manju razliku.

Brujić je podsetio i da menjačnice stimulišu građane koji menjaju veće iznose u stranoj valuti tako što im daju povoljnije kurseve.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić naveo je da rasponi u menjačnicama između kupovnog i prodajnog kursa uglavnom ne prelaze plus-minus jedan odsto, jer se menjači najčešće trude da ostvare što veći promet.

Grubišić je napomenuo da ima slučajeva gde je taj raspon mnogo veći, ali verovatno se radi o menjačnicama kojima lokacija na kojoj se nalaze to dozvoljava. Kako je ranije saopštila centralna banka, banke svakodnevno dostavljaju Narodnoj banci svoje kursne liste koje sadrže kupovne i prodajne kurseve, koje banke, na određeni datum, primenjuju za transakcije u stranoj valuti sa svojim sa klijentima.

Narodna banka svakodnevno prati i analizira podatke banaka, između ostalih, i pomenute kupovne i prodajne kurseve.

Retki slučajevi nešto viših odstupanja kupovnih i prodajnih kurseva banaka od srednjeg kursa Narodne banke javljaju se samo za transakcije sa valutama koje imaju malu zastupljenost na našem tržištu, zbog čega su i troškovi zaključivanja tih transakcija viši, pa banke za njih određuju nepovoljnije kurseve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track