ALAVI TRGOVCI: Za mesec dana voće, povrće i meso poskupeli za 50 odsto!
Foto: Thinkstock

Pakleni jul: Kućni budžet ponovo na cenovnom udaru

ALAVI TRGOVCI: Za mesec dana voće, povrće i meso poskupeli za 50 odsto!

InfoBiz -

Ovog jula plaćali smo kajsije čak 140 dinara po kilogramu, dok smo za maline morali da izdvojimo neverovatnih 400 dinara

Na pijacama poskupelo voće i povrće, u mesarama meso, a u prodavnicama hemija i cigarete, to bi ukratko bila slika jula koji ostavljamo za nama.Početkom jula povećanjem cena cigareta najpre su bili „obradovani“ pušači, pošto je većina njih za paklicu morala da izdvoji 10 dinara više. To, prema njihovim rečima, na dnevnom nivou možda i nije neki značajniji trošak, međutim, ukoliko su tokom jula pušili paklicu cigareta dnevno, novčanik im je u julu u odnosu na jun bio tanji za 300 dinara.Međutim, kola se nisu slomila samo na pušačima, jer su i oni koji vode računa o zdravom životu i pravilnoj ishrani bili na udaru vrućih julskih cena.NepogodeTo se posebno odnosi na voće i povrće, čiji su prinosi zbog, kako kažu u Privrednoj komori Srbije, vremenskih nepogoda u maju i junu umanjeni i za 40 odsto, što je dovelo i do rasta cena između 20 i 50 odsto.Ovog jula plaćali smo kajsije čak 140 dinara po kilogramu, dok smo za maline morali da izdvojimo neverovatnih 400 dinara.Interesantno je i da je za kilogram trešanja u junu bilo potrebno izdvojiti između 130 i 160 dinara, dok je njihova cena u julu dostigla vrtoglavih 250.U poređenju sa istim periodom prošle godine cene voća su skočile skoro za 50 odsto. Beograđani se nisu bolje proveli ni sa povrćem na pijacima jer su mnogi trgovci podigli cene zbog toga što je poskupeo zakup tezgi.Iako je zakup cene po danu veći za 20 dinara, trgovci su cenu karfiola po kilogramu podigli za čak 100 odsto, pa je tako u odnosu na junskih 50, za kilogram karfiola u julu bilo potrebno dati celih 100 dinara. Nešto malo bolje prošao je spanać sa rastom cene od 50 odsto, tako su ljubitelji ove namirnice za kilogram morali umesto 100 da izdvoje 150 dinara, dok su kilogram pasulja tetovca Beograđani plaćali 200 dinara.Ipak, pobednik jula svakako je svinjsko meso, koje je poskupelo između 35 do 40 odsto. Tako sada krmenadla košta 480, a svinjski but 530 dinara po kilogramu, što je za 100 dinara više nego u junu.PraksaMomir Brklja, ekonomista, kaže da je uobičajeno da proizvođači dižu cenu kad se smanji prinos roda.- Zaista je nejasno kako je moguće da su trešnje u junu koštale 130, a u julu čak 250 dinara, kao da i jedne i druge nisu bile pogođene vremenskim neprilikama, ako je to već razlog za visoke cene. Što se tiče cena u maloprodajnim objektima, postala je uobičajena trgovačka praksa da se cene povećavaju za dinar ili dva. Na taj način sve prolazi neopaženo, građani takva poskupljenja i ne primećuju, a trgovci, s druge strane, pokušavaju da nadoknade finansijske gubitke nastale padom tražnje - objašnjava Brklja.

Potrošačka korpaOD POČETKA GODINE PAPRENIJI PILETINA, JOGURT I ŠEĆERKao što je Kurir već pisao, osnovne životne namirnice poskupljivale su malo pomalo od početka godine. Porodici je u maju za prosečnu potrošačku korpu bilo potrebno da izdvoji 5.186 dinara, što je za 623 dinara više nego u januaru, kad je za iste namirnice bilo potrebno 4.563 dinara. Dok su mleko i brašno poskupeli za nekoliko dinara, najveće poskupljenje od početka godine zabeležili su jogurt, šećer, piletina i jabuke. Cena piletine je skočila za čak 53 dinara, dok su ostale životne namirnice beležile skok od pet do 18 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track