DIREKTORI MMF PORUČILI NARODNOJ BANCI: Oprezno vodite monetarnu politiku
Foto: Nebojša Mandić

Okruženje i dalje nestabilno

DIREKTORI MMF PORUČILI NARODNOJ BANCI: Oprezno vodite monetarnu politiku

InfoBiz -
BEOGRAD - Odbor izvršnih direktora MMF-a konstatovao je u petak da je fiskalna konsolidacija stvorila prostor i za relaksiranje monetarne politike, ali i ukazao na nestabilnosti okruženja, saopšteno je iz Narodne banke Srbije (NBS).

"Zbog nestabilnog okruženja, neophodna je opreznost u vođenju monetarne politike", poručili su direktori ove međunarodne finansijske institucije nakon što su u juče doneli odluku o uspešnom završetku trećeg razmatranja aktuelnog stendbaj aranžmana iz predostrožnosti koji je Srbija zaključila sa MMF u februaru ove godine.

MMF je, u svom saopštenju, pozdravio posvećenost centralne banke režimu targetiranja inflacije i fleksibilnosti deviznog kursa dinara. Takođe, dobro je ocenjeno sprovođenje mera u finansijskom sektoru.

"Završetak dijagnostičkih studija velikih banaka doprinosi stabilnosti i vraćanju poverenja u finansijski sektor. Zajednički napori vlade, NBS i banaka na sprovođenju Strategije za rešavanje problematičnih kredita omogućiće dodatno jačanje bankarskog sektora i smanjiti njegovu ranjivost", naveo je MMF, a prenosi NBS. Prema oceni MMF, Srbija nastavlja da ostvaruje dobre rezultate u sprovođenju dogovorenog ekonomskog programa.

Nastavak ispunjenja utvrđenih ciljeva omogućiće da se očuva makroekonomska stabilnost, uspostavi održiv nivo javnog duga i ojača potencijal privrednog rasta. Bolji od očekivanih rezultati fiskalne politike omogućavaju da se izmire neke od obaveza iz prethodnog perioda, kao i određeno povećanje zarada u javnom sektoru i penzija. Kako bi se javni dug usmerio na silaznu putanju potrebno je da se 2016-2017. godine izvrši strukturno prilagođavanje od oko 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Prema oceni MMF, potencijal rasta srpske ekonomije trebalo bi da bude stimulisan dobro planiranim investicionim projektima u prioritetnim oblastima. MMF ocenjuje da je dalje uspešno sprovođenje programa u domenu strukturnih reformi ključno za smanjenje fiskalnih rizika i podsticanje konkurentnosti i rasta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja