Država opet traži kupca za staklaru
Foto: Youtube

Tajkun neće paraćinsku fabriku

Država opet traži kupca za staklaru

InfoBiz -
Cvetan Vasilev, vlasnik SFS, ne nudi više ni konverziju duga za vlasništvo u srpskoj firmi, već je nudi kao poklon Srbiji. Fabrika je našla 260 miliona dinara i platila „Srbijagasu“, ali duguje još 700 miliona dinara

BEOGRAD - Sve je izvesnije da će država opet postati vlasnik Srpske fabrike stakla (SFS), kao u slučaju smederevske „Železare“, i da će opet morati da traži kupca, saznaje Kurir. Fabrika će i narednih dana dobijati struju i gas iako nije platila dug do juče, kako je dogovoreno s Vladom Srbije.U međuvremenu, bugarski tajkun i vlasnik SFS Cvetan Vasilev ponudio je da Srbija dobije staklaru nazad kao poklon, sa svim što je on uložio dosad, i da na taj način budu rešeni dugovi prema državnim preduzećima. Uporedo s tim, iz Ministarstva privrede se nezvanično razglasilo da se pojavila i beogradska firma „CPR impeks“, koja hoće da kupi paraćinsku firmu. „CPR impeks“ bavi se uvozom i izvozom oružja, a vlasnik je Petar Crnogorac.- Bugarin želi zbog svojih problema da izađe iz priče. Fabrika je u dobrom stanju i to nije loš posao za državu, ali onda mora da traži kupca, što nije lak posao. Olakšavajuća okolnost je da se pojavila beogradska firma koja želi da kupi staklaru - kaže sagovornik Kurira iz Vlade Srbije.Na jučerašnjem sastanku ministara privrede i rudarstva i energetike Željka Sertića i Aleksandra Antića s predstavnicima poslovodstva i sindikata paraćinske staklare konstatovano je da je uplaćen utuženi iznos „Srbijagasu“ od oko 260 miliona dinara.- Time su se ispunili uslovi da fabrika nastavi s radom. Ostali deo duga fabrika će regulisati reprogramom, kako je dogovoreno nedavno potpisanim memorandumom u Vladi Srbije. Staklara se obavezala da će, u dinamici dogovorenoj sa „EPS snabdevanjem“, otplatiti i deo duga za struju - saopštilo je juče Ministarstvo privrede.Poslovodstvo staklare se, kako je saopšteno, obavezalo da će otplatiti i deo duga za struju, ali ne i kad. Prethodno obećanje je bilo da će do 10, odnosno 16. septembra platiti 120 miliona dinara. Staklara je za struju dugovala oko 250 miliona, a za gas oko 700 miliona dinara.

Ko je dao pare?BLOKADABorislav Vuković, direktor staklare, izjavio je da je plaćen utuženi iznos, čime su se stekli uslovi za deblokadu računa fabrike:- Ali, do deblokade još neće doći zbog nekih drugih poverilaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track