GRČIĆ NA SAJMU ENERGETIKE: EPS ima novu energiju i to pokazuje rezultatima!
Foto: Kurir

U prvih 6 meseci ostvaren dobitak od čak 13,1 milijardu dinara

GRČIĆ NA SAJMU ENERGETIKE: EPS ima novu energiju i to pokazuje rezultatima!

InfoBiz -

BEOGRAD - Na otvaranju Sajma energetike Milorad Grčić v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“, rekao je da je EPS jedan od najznačajnijih činilaca u energetici Srbije.

- EPS ima novu energiju i to pokazuje ostvarenim rezultatima. U prvih šest meseci ove godine ostvaren jer dobitak od 13,1 milijardu dinara, što je za 10 milijardi dinara više nego u istom periodu 2015. godine. I proizvodnja je veća za 7,7 odsto od planirane. Povećan je stepen naplate i smanjeni su gubici i sa tim ćemo nastaviti.

EPS sledi smernice Vlade Srbije, premijera i Ministarstva rudastva i energetike i samo tako EPS će postati bolja i modernija kompanija, koja ima svoju budućnost - rekao je Grčić.

Energetika je ključni element za obezbeđivanje ekonomskog razvoja Srbije i dobri poslovni rezultati koje ostvaruje „Elektroprivreda Srbije“ doprinose privrednom rastu, rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetika na otvaranju 12. Međunarodnog sajma energetike.

Ministar je rekao je da će privredni rast Srbije ove godine biti između 2,5 i tri odsto, a u 2017. godini i veći. - Da bi to ostvarili potrebna je energija i zato imaмo aktivne planove i dugoročne projekte u energetici. Jedan od važnih projekta je izgradnja TE „Kostolac B3“.

Srpski energetski sektor je u dobroj formi, EPS ostvaruje izetne poslove rezultate i cela energetika daje podršku privredi Srbije - rekao je Antić. Ministar je dodao i da je EPS najveći investitor u zaštiti životne sredine, koji je uložio oko 200 miliona evra u proteklih nekoliko godina, a investiraće još između 700 i 800 miliona evra.

Prilikom posete štandu EPS-a, Antić je rekao da je programom optimizacije zaposlenih u EPS-u, koji je usaglašen sa Svetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, napravljen plan podsticaja za odlazak u penziju koji je izbalansiran i pošten I za radnike. I za EPS.

Grčić je istakao da će realizacijom programa otpimizacije zaposlenih ta kompanija uštedeti oko 100 miliona evra. - Za otpremnine se do sada prijavilo 1.860 zaposlenih koji ispunjavaju uslov za odlazak u prevremenu penziju - rekao je Grčić.Prezentaciju na štandu EPS-a održao je Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategiju, koji je istakao da će se energetski izazovi sa kojima se susreće EU, dodatno postepeno prenositi na Srbiju i na energetske kompanije u Srbiji.

- Biće neophodno da EPS analizira sve aspekte i mogućnosti poslovanja. Osnovne delatnosti ostaće u prioritetu poslovanja, mada novi trendovi i nova pravila otvaraju čitav niz novih mogućnosti, ali nose i rizike. Ne sme izgubiti iz vida je da bi dugoročna održivost morala imati prioritet nad kratkoročnim rešenjima i interesima – rekao je Jakovljević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja