SMANJENJE PDV NA ŠTAMPU Nino Brajović: Hitno usvojiti mere!
Foto: Fonet Dragan Antonić

POZDRAVLJENA INICIJATIVA POSLANIKA SNS SAŠE MIRKOVIĆA

SMANJENJE PDV NA ŠTAMPU Nino Brajović: Hitno usvojiti mere!

InfoBiz -
Generalni sekretar UNS je rekao da je ovo dobrodošla inicijativa, koja je na talasu onoga što zemlje EU rade jer direktive Unije traže da se štite štampani mediji

BEOGRAD - Skupštinski odbor za kulturu i informisanje usvojio je velikom većinom glasova inicijativu narodnog poslanika Saše Mirkovića da PDV za dnevne, monografske i serijske publikacije bude smanjen sa 10 na pet odsto i da se poreska stopa od 20 odsto prepolovi i za usluge oglašavanja u publikacijama. Povod za ovakvu odluku jeste teško stanje u medijima, kao i dobra iskustva koje su slične mere već donele u regionu i svetu. Odluku su podržale kako stranke na vlasti, tako i opozicija, čime je, kako kažu, pokazana namera da se mediji u Srbiji podrže u daljem osnaživanju i nezavisnom radu.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović je rekao da je ovo dobrodošla inicijativa, koja je na talasu onoga što zemlje EU rade jer, kako kaže, direktive Unije traže da se štite štampani mediji.

"Većina zemalja EU ima PDV od nula do pet odsto. EU to radi zbog ekonomske krize, ali i zato što su ovi mediji ugroženi od drugih medijskih formata, a njihovo gašenje bi bilo loše jer imaju važnu ulogu u društvu", rekao je Brajović.

Prema njegovim rečima ovo je mali korak, ali koristan, i za medije i za novinare.

"Dobro je da se to uradi pre leta kako bi mediji što pre to osetili", napomenuo je Brajović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track