MANJA ZA 1,4 ODSTO NEGO LANE: Stopa nezaposlenosti 16,7, cilj smanjenje ispod 15 odsto
Foto: Shutterstock

Dan Nacionalne službe za zapošljavanje

MANJA ZA 1,4 ODSTO NEGO LANE: Stopa nezaposlenosti 16,7, cilj smanjenje ispod 15 odsto

InfoBiz -
BEOGRAD - Stopa nezaposlenosti u Srbiji, prema podacima za treći kvartal, iznosi 16,7 odsto, a cilj je da se u naredne dve godine ta stopa smanji na ispod 15 odsto, izjavio je danas direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović.

"To jeste teško, ali je ipak ostvarivo", rekao je Martinović i ukazao da je stopa nezaposlenosti u odnosu na isti period prošle godine smanjenje od 1,4 odsto. Martinović je prilikom obeležavanja 14. decembra - Dana NSZ i dodele priznanja kompanijama i lokalnim samoupravama koje su u ovoj godini dale doprinos zapošljavanju, rekao da je to najniža stopa nezaposlenosti zabeležena od oktobra 2009. godine.

Direktor NSZ je rekao i da je u novembru ove godine na evidenciji NSZ bilo 717.324 nezaposlenih, što je za 0,6 odsto, odnosno za 4.158 osoba manje nego prethodnog meseca.

Martinović je naglasio da je za mere aktivnog zapošljavanja za 2016. planirano 3,3 milijardi dinara. Takođe je poručio i da će NSZ nastojati i nastaviti da vodi brigu o nezaposlenima koji traže posao, kao i na jačanju odnosa sa poslodavcima. Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević rekao je da je cilj da se u naredne dve godine broj nezaposlenih smanji na nivo ispod 15 odsto.

"To neće biti lako, ni do sada nije bilo lako, ali je ostvarivo i svim skepticima ćemo dokazati da je to moguće", poručio je Ivanišević. On je kazao da će NSZ i u narednom periodu imati podršku resornog ministarstva u cilju smanjivanja nezaposlenosti. Na skupu u Klubu poslanika uručena su i priznanja kompanijama i lokalnim samoupravama koje su se ove godine istakle u zapošljavanju, među kojima su: Simens, Svarovski, Vaseko, FKL Temerin, MDG, D company, zatim Leoni Wiring Sistems Southeast, Gordon.

Priznanje je uručeno i kompaniji Jeanci Srbija za najvecji doprinos u zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Gradovi i opštine kojima su uručena priznanja za poseban doprinos u zapošljavanju su Užice, Loznica i Svrljig. Priznanje za uspešnu poslovnu ideju i pokrenut sopstveni posao u ovoj godini pripalo je Veterinarskoj stanici "Životinjsko carstvo" iz Sombora.

Predstavnik kompanije Leoni iz Prokuplja koja je uspela da zaposli ove godine 1.500 ljudi, rekao je da je taj proces bio težak i naporan, ali je u saradnji sa filijalama NSZ išao mnogo lakše. Inače, pre 94 godine osnovana je prva institucija za posredovanje u zapošljavanju u Srbiji.

Tog dana je objavljen Zakon o zaštiti radnika kojim je kraljevina SHS osnovala u Beogradu Središnu berzu rada, a u većim privrednim centrima mesne berze rada čiji je zadatk bio suzbijanje nezaposlenosti. NSZ danas čine Direkcija, dve pokraijinske službe, 34 filijale, 21 služba i više od 120 ispostava u okruzima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track