NAJVEĆI SKUP TE VRSTE U REGIONU: Neformalno otvoren Kopaonik biznis forum
Foto: Dado Đilas

Rekordan broj učesnika

NAJVEĆI SKUP TE VRSTE U REGIONU: Neformalno otvoren Kopaonik biznis forum

InfoBiz -
Skup organizuju Savez ekonomista, Udruženje korporativnih direktora u partnerstvu sa kompanijom Master kard, a pod pokroviteljstvom predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, koji će učestvovati na prvoj plenarnoj sednici 8. marta

KOPAONIK - Na Kopaoniku je večeras koktelom dobrodošlice neformalno otvoren 23. Kopaonik biznis forum, na kojem će od 8. do 10. marta rekordan broj učesnika, više od 800, analizirati ključne reformske izazove. Kopaonik biznis forum će okupiti predstavnike vlade, domaće i strane privrednike, diplomate, ekonomske analitičare, teoretičare i eksperte, a učestovaće i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik MK grupe Miodrag Kostić, domaćin koktela, rekao je da je ovo do sada najposećeniji Kopaonik biznis forum, koji će prvi put biti održan u novim kongresnim salama i u više panel rasprava. "MK Mauntin rizort je renovirao hotel, napravio je novih 7.000 kvadrata, uložio sedam miliona evra i napravio novi kongresni centar", rekao je Kostić. On se našalio i kazao da su za ljubitelje zimskih sportova i učesnike Foruma obezbedili i dodatnih 50 centimetara novog snega kako bi mogli da uživaju na Kopaoniku.

Predsednik Saveza ekonomista Aleksandar Vlahović je rekao da će na forumu biti oko 850 učesnika i istakao da je Kopaonik biznis forum postao najveći skup te vrste u regionu. "Rasli smo i razvijali se zahvaljujući vama. Prerasli smo dosadašnje kapacitete u 'Anđeli' i ove godine ćemo moći da koristimo novi kongresni centar, sa novim halama i jednom velikom koja je zaista impresivna", naglasio je Vlahović. On je dodao da je Kostić ispunio obećanje da će učesnicima foruma obezbediti novi prostor.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Od poznatih ličnosti pored Miodraga Kostica i Akeksandra Vlahovica bili su prisutni i Branislav Grujić i Branka Nevestić, Dušan Vujović, Marko Čadež

, Dejan Šoskić, Olivera Jovičević, Miodrag Labus...

Skup organizuju Savez ekonomista, Udruženje korporativnih direktora u partnerstvu sa kompanijom Master kard, a pod pokroviteljstvom predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, koji će učestvovati na prvoj plenarnoj sednici 8. marta. Kako su najavili organizatori, učesnici foruma pokušaće da kroz argumentovanu, konstruktivnu raspravu sagledaju i analiziraju ključne reformske izazove iz različitih uglova. Tema ovogodišnjeg foruma koji se održava u Kongresnom centru na Kopaoniku je "Dostizanje i konvergencija sa vodećim trendovima: kako sanirati glavne pukotine u sistemu", a tokom tri dana biće održano 20 panela, tri plenarne sesije i pet specijalnih prezentacija.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Za praćenje Kopaonik biznis foruma akreditovano je oko 120 novinara iz zemlje i regiona. Učestvovaće i ministri Dušan Vujović, Zorana Mihajlović, Kori Udovički, Željko Sertić, Aleksandar Antić, Vanja Udovičić... Učešće su, između ostalih, najavili i guverner NBS Jorgovanka Tabaković, predsednik SANU Vladimir Kostić, predsednik Master karda za Centralnu i Istočnu Evropu Sajmon Džordž, predstavnici privrednih komora i drugih institucija iz zemalja regiona, pre svega, Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske, Makedonije. Učestvovaće i ambasadori SAD-a, Nemačke, Austrije, Italije, Delegacije EU najznačajniji privrednici iz sektora bankarstva, osiguravajućih kuća, informaciono komunikacionih tehnologija, trgovine, turizma, energetike, poljoprivrede i farmacije, predstavnici javnih preduzeća, NALED-a, lokalnih samouprava...

Takođe, na forumu će učestvovati i najznačajnji ekonomski teoretičari, predstavnici međunarodnih finansijskih organizacija, kao i Fiskalnog saveta. Poseban panel biće posvećen predstavljanju investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Zaključci sa 23. Kopaonik biznis foruma biće, kao i svake godine, sumirani u dokumentu „Kopaonik konsenzus".

Spasojević: Forum će otvoriti važne privredne teme

Kopaonik biznis forum i ove godine biće mesto na kome će se otvoriti važne teme za privrednike, izjavio je večeras predsednik ITM grupe Toplica Spasojević, ističući da bi u narednom periodu trebalo razmišljati o rastu, razvoju, zapošljavanju i novim investicijama. "Ovaj skup važan jer se održava u vreme kada u prvi plan stavljamo razvoj Srbije. Imali smo u proteklom periodu posledice ekonomske krize, zatim štednju, fiskalni remont budžeta i sada je došlo do toga da razmišljamo o rastu, razvoju, zaposljavanju i novim investicijama. Nadam se da će ovo biti mesto na kome ćemo otvoriti mnoge teme", rekao je Spasojević Tanjugu uoči sutrašnjeg otvaranja 23. Kopaonik biznis foruma.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

On je naveo da je važna i saradnja u regionu i da će mnogobrojni predstavnici komora koji će doći pokušati da daju svoj doprinos jer se već desetak ili 15 godina radi na povezivanju i jačanju saradnje kolega ekonomista iz regiona. Spasojević ističe da je polazna tačka dobra, i da sada, nakon fiskalne konsolidacije, treba da napravimo "korak dalje". "Još neke stvari su tu važne, a to je pre svega rast domaćih investicija u infrastrukturu, energetiku, a takođe, moramo da popravljamo energiju i da preduzetnicima damo instrumente da bi postali uspešni", ističe on. Prema njegovom rečima, za njih su važne povoljne kamatne stope, a korak dalje trebalo bi da bude pomoć u start apovima onima koji žele da se bave preduzetništvom. "Što se tiče etabliranih biznisa, treba ozbiljno da razmišljamo o Razvojnioj banci i da neka od ovih poslovnih banaka koje imamo postane investiciona banka. Kad to uradimo, zaokružili smo deo koji je izuzetno potreban i važan za nastavak reformi, nova radna mesta i razvoj države", rekao je Spasojević.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Kostić: Očekujem da zaključci Foruma budu i primenjeni u sledećoj vladi

Predsednik MK Grupe Miodrag Kostić očekuje da zaključi ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma na neki način budu usvojeni i primenjeni u sledećoj vladi. Kostić je, uoči sutrašnjeg početka Biznis foruma, rekao Tanjugu da očekuje da ovogodišnji Forum ima rekordnu posećenost, budući da se očekuje oko 900 učesnika. "Kopaonik i MK Mountin Resort sa Kongresnim centrom spremni su da gostima obezbede maksimalne uslove za kvalitetan i uspešan rad", rekao je Kostić.

Pitić: Dobitna kombinacija - držžava i privatni sektor

Predsednik Upravnog odbora Sosijete Ženeral banke Goran Pitić ocenio je večeras da je potrebno da se država još više okrene tržištu, i ukazao da, ukoliko na pravi način sarađuju država i privatni sektor, srpska privreda može da krene napred. Pitić je u izjavi Tanjugu, uoči sutrašnjeg otvaranja 23. Kopaonik biznis foruma, rekao da dodatni potencijal u Srbiji postoji, ali je on u nekoj vrsti rezervora. Taj prostor i potencijal bi trebalo otvoriti, bez obzira na spoljne izazove poput migrantske krize, deflacije u okruženju i opšte slabe tražnje. "Najveći rezervoar leži u državi i privatnom sektoru", rekao je Pitić, navodeći da, ako tu dođe do još bolje saradnje, ima šanse da, ko god bude sastavljao vladu, da mogućnost da srpska privreda krene malo više napred". On je istakao da je mnogo zaopočeto, ali i da još ostaje mnogo zadataka, te da je potrebno nastaviti istim tempom, posebno u delu fiskalne konsolidacije, ali i zahteva koji proizilaze iz programa koji je Srbija zaključila sa MMF-om.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Prema njegovim rečima, 23. Kopaonik biznis forum je još jedna prilika za dijalog između države i biznisa, koji je, i zato što dolazi u specifičnom trenutku pred izbore, šansa da privreda i u postizbornom periodu nametne zahtev da se takav dijalog nastavi. "Forum bi trebalo da nametne zahtev privrednika da u postizbornom periodu dođe do novog dijaloga između privrede i države", rekao je Pitić. On je istakao da država mora da ide u pravcu toga da postane servis privredi i građanima, kao i da mora da bude mnogo efikasnija i racionalnija. "Mora još da pokaže da može da štedi, kako na svojim resursima kojima upravlja, tako u delu javnih preduzeća. Posebno u delu sredstava koje ne povlači iz međunarodnih finansijskih institucija, pa na njih plaća penale", ocenio je Pitić. Država, dodao je on, mora da pokaže da je mnogo efikasnija, ali i da da jasan signal privredi, da bi privrednici u narednom periodu da očekuju predvidljiviji i transparentniji ambijent za poslovanje

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Vlahović:Politička i privredna elita na jednom mestu

Kopaonik biznis forum i ove godine okupiće političku i privrednu elitu na jednom mestu, a za učesće na ovogodišnjem skupu prijavio se rekordan broj učesnika, do sada više od 800, što garantuje dinamičnu diskusiju, izjavio je večeras predsednik Saveza ekonomista Aleksandar Vlahović. "Ovaj događaj je poseban jer okuplja političku i privrednu elitu na jednom mestu i ne očekujem velika iznenađenja, a ono što preporučujemo da bi u narednom periodu trebalo sprovesti u delo je nastavak strukturnih reformi, kao i reforma javnog sektora", rekao je Vlahović Tanjugu uoči sutrašnjeg otvaranja 23. Kopaopnik biznis foruma. On je kazao da je važno da javna preduzeća budu restruktiurirana, reformisana i delimično privatizovana, kao i da se mora završiti privatizacija strateški važnih preduzeća.

"Ono što je takođe važno je i smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi, ali i unapređenje privrednig ambijenta jer samo na taj način se mogu privući investicije, kako domaće tako i strane", istakao je Vlahović. On je podsetio da skup već više od 20 godina okuplja veliki broj učesnika, a ovaj put se očekuje više od 800, što je, dodao je, impresivna cifra. "To je prilika da ekonomski stručnjaci i privrednici vrednuju efekte reformi, razmene mišljenja kako bismo došli do efikasnih i izvodljivih politika", kazao je predsednik Saveza ekonomista Srbije. On je naveo da je ovogodišnja tema "Dostizanje i konvergencija sa vodećim trendovima: kako sanirati glavne pukotine u sistemu" određena na osnovu rezultata koji su kod nas ostvareni u fiskalnoj konsolidaciji i naporima da se podstakne privredni rast i razvoj. "Očigledno je da je ključna tema u ovom trenutku kako te dobre kratkoročne rezultate u fiskalnoj konsolidaciji konvertovati da oni budu trajni i održivi, odnosno na koji način eliminisati strukturni deficit", rekao je Vlahović.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Programski odbor Foruma predvideo je raspravu u okviru tri oblasti- 8. marta - Ekonomske posledice nove realnosti: problem, uzroci i rešenja, 9. marta - Ažuriranje reformske agende: reforma države i restruktuiranje javnog sektora i poslednjeg, 10.marta - Naredni koraci u sprovođenju reformi. Za praćenje Kopaonik biznis foruma akreditovano je oko 120 novinara kako iz zemlje tako i regiona.

Trbović: Fokusirati se na reformu javnih preduzeća

Dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Ana Trbović je izjavila večeras na Kopoaniku da treba sprovesti strukturne reforme koje se odnose na sređivanje javnih preduzeća i reformu penzionog sistema. "Na prethodnim Kopaonik biznis forumima smo razgovarali o problemima makroekonomske stabillnosti odnosno nestabilnosti. Sada kada je to postignuto, treba uraditi teži deo reformi, koji se odnosi na reorganizaciju javnih preduzeća u cilju njihove veće efikasnosti", kazala je Trbović, uoči sutrašnjeg početka Kopaonik biznis foruma koji će trajati do 10. marta.

Ona je rekla da javna preduzeća treba da imaju manje gubitaka i manje da opterećuju zdravi deo privrede. "Drugi stub strukturnih reformi je promena penzionog sistema i, iako je to nepopularno, taj sistem je kakav je sada je neodrživ", istakla je Trbović. Ona je rekla da će na ovogodišnjem forumu biti i novih tema, kao što su inovacije i kako da se i taj deo privrede koji nije toliko veliki podrži da bi više mogao da doprinese otvaranju novih radnih mesta. "Treba nastaviti poboljšanje poslovne klime, suzbijanje sive ekonomije, proces pojedinostavljivanja procedura koje koštaju privredu", poručila je Trbović. Prema njenim rečima, treba uvesti i pametne programe kao što se to radi u EU, kako bi se pomoglo u razvijanju njihovih tehnoloških proizvoda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track