NE DAJU ZEMLJU UZURPATORIMA: Paori iz Gakova spavaju na njivama
Foto: Shutterstock

Nadležni nisu reagovali

NE DAJU ZEMLJU UZURPATORIMA: Paori iz Gakova spavaju na njivama

InfoBiz -
Poljoprivrednik iz Gakova Vladimir Skrobonja je izjavio da su se zemljoradnici podelili u smene i da u svakom trenutku na tri njive, koje pripadaju katastarskim opštinama Gakovo i Rastina, ima oko desetak njih

SOMBOR - Nekoliko desetina poljoprivrednika iz Gakova i Rastina kod Sombora spavaju na njivama, protestujući protiv uzurpacije državne poljoprivredne zemlje na teritoriji tog grada. Oko 300 poljoprivrednika održalo je ove nedelje protestnu šetnju od Gradske kuće u Somboru do zgrade tužilaštva. Oni su tražili da lokalna samouprava raspiše licitaciju za poljoprivrednu zemlju i upozorili da je u somborskim atarima uzurpirano 5.300 hektara zemlje.

Poljoprivrednik iz Gakova Vladimir Skrobonja kazao je agenciji Beta da su se zemljoradnici podelili u smene i da u svakom trenutku na tri njive, koje pripadaju katastarskim opštinama Gakovo i Rastina, ima oko desetak njih.

"Naš cilj je da ne dopustimo uzurpatoru da ore i da neko od nadležnih reaguje", rekao je Skrobonja.

On je dodao i da je na licu mesta prisutna policija.

Skrobonja je istakao i da su poljoprivrednici angažovali pravnika, koji će svu prikupljenu dokumentaciju predati tužilaštvu.

Prema njegovim rečima, predstavnici lokalne samouprave u Somboru ignorišu proteste, a poljoprivrednike je danas na sastanak pozvao resorni pokrajinski sekretar.

"Mi želimo mirnim putem da rešimo situaciju i da se dogovorimo. S obzirom na to da ništa ne ukazuje na to da će biti raspisana licitacija zemlje, mi smo spremni da pristanemo na to da nam se produže ugovori na još godinu dana ili na vansudsko poravnanje ako nam dozvole da obradjujemo zemlju", kazao je Skrobonja.

Poljoprivrednik iz Gakova je dodao da je nejasno zbog čega nadležni ne reaguju na probleme i zbog toga što somborski poljoprivrednici žele da plate zakup državne poljoprivredne zemlje, za razliku od uzurpatora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja