NOVA SMICALICA: Država nam opet dere kožu s leđa!
Foto: Zorana Jevtic

Ponovo se setili naknade za odvodnjavanje

NOVA SMICALICA: Država nam opet dere kožu s leđa!

InfoBiz -
Taksa za odvođenje vode naplaćuje se retroaktivno čak i onima koji su 2014. bili poplavljeni. Novac ne završava u vodoprivrednim preduzećima

BEOGRAD - Država je rešila da stanovnicima koji malo-malo pa budu poplavljeni naplati, i to retroaktivno, naknadu za odvodnjavanje, čak i onima koji su 2014. bili pod vodom.Nikome nije jasno šta treba da se plati, ali jeste jasno da se nadležni prisećaju svih mogućih nameta koje mogu da naplate jer im je najvažnije da napune državnu kasu.Naknada se širom Srbije kreće od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dinara i razlikuje se od opštine do opštine, a nije naplaćivana od 2010.Prvi put stiglo rešenjeKuriru su se juče javili građani kojima je Poreska uprava, odnosno Ministarstvo finansija, na čijem je čelu Dušan Vujović, poslalo rešenje o naknadi za odvodnjavanje za 2013. i 2014.- Za 500 kvadrata građevinskog zemljišta u okolini Beograda treba da platim po 1.100, 1.200 dinara. Prvi put smo ovo dobili. Ne znamo kome šta to plaćamo, zašto i šta će biti ako ne platimo - kaže Rade Milić iz Borče.Prema Zakonu o vodama, naknada se plaća za uređenje vodnog režima zemljišta na određenom području „odvođenjem suvišnih voda sistemima za odvodnjavanje“, kojima upravljaju vodoprivredna preduzeća - „Srbijavode“, „Beogradvode“ i „Vode Vojvodine“.- Novac prvo ide u republičku kasu, pa bi trebalo da se vrati ovim preduzećima. Ako je suditi po prethodnim godinama, kada je manje od polovine sličnih naknada dolazilo do vodoprivrednih firmi, teško da će i ovaj novac završiti na terenu - kaže sagovornik Kurira iz „Srbijavoda“.

Ljudi nemaju da plateEkonomista Aleksandar Stevanović navodi da, kada država hoće da naplati sve što joj padne na pamet, onda obično ne naplati ni ono što bi mogla.- Kad nekome hoćete da ogulite kožu s leđa, onda se taj neko pobuni, oseća da to nije u redu! Nisu svi koji beže od poreza zli utajivači, ima mnogo onih koji to stvarno ne mogu da plate, ili mogu da plate, ali će propasti - poručuje Stevanović.Inače, naknada za odvodnjavanje se određuje na osnovu uredbe u kojoj su taksativno navedene sve opštine, pa je Vladi Srbije bilo lako da izostavi opštine koje su bile poplavljene.

Bez odgovoraĆUTE VUJOVIĆ I POREZNICIMinistarstvo finansija Dušana Vujovića, Poreska uprava i Ministarstvo poljoprivrede, odnosno Republička direkcija za vode, nisu imali odgovore na sledeća pitanja Kurira:- Zašto se naknada naplaćuje retroaktivno?- Kako će biti potrošen novac koji se naplati?- Zašto poplavljena područja nisu izostavljena iz plaćanja ovog nameta?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track