PO ODLUCI O ZABRANI ZAPOŠLJAVANJA Vulin: U javnom sektoru 62.000 manje zaposlenih
Foto: Tanjug/edib Tahirović

Ministar na Kopaoniku

PO ODLUCI O ZABRANI ZAPOŠLJAVANJA Vulin: U javnom sektoru 62.000 manje zaposlenih

InfoBiz -

KOPAONIK - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je broj zaposlenih u javnom sektoru smanjen za skoro 62.000 od kada je doneta odluka o zabrani zapošljavanja.

"Od 7. decembra 2013. godine kada je doneta odluka da se prestaje sa zapošljavanjem u javnom sektoru, pa do 28. februara 2017. godine, broj zaposlenih u javnom sektoru je smanjen za 61.971, odnosno za 8,41 odsto", rekao je Vulin.

On je na 24. Kopaonik biznis forumu kazao da je u tom periodu broj zaposlenih van javnog sektora povećan za 134. 953 lica.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović
Foto: Tanjug/Edib Tahirović

"To znači da imamo povećanje prijavljenih na osiguranje za 72.982 lica", rekao je Vulin.

Podsetivši da se iz budžeta 2012. godine za penzije izdvajalo 48 odsto, Vulin je rekao da je prethodna godina završena sa procentom od 35 odsto.

U februaru je evidentirano 18.353 novozaposlenih, što je za 19 odsto više nego prethodnog meseca, izjavio Vulin.

"Očekujemo da će do kraja godine biti 33 odsto i da ćemo nastaviti da smanjujemo ucešće države za penzije", rekao je on.

Prema njegovim rečima, danas na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima 696.579 lica, dok je u 2012. bilo 761.485.

On je istakao da je stopa nezaposlenosti u četvrtom kvartalu 2016. godine iznosila 13 odsto, navodeći da niko nije očekivao takvu brzinu u smanjivanju nezaposlenosti.

Ministar je podsetio da je stopa nezaposlenosti 2012. godine iznosila 23,1 odsto.

"Kako je dolazila misija MMF i Svetske banke insistirali su ponovne provere brojeva, jer ta brizna smanjenja stope nije bila očekivana, ali sve je to rezultat našeg ozbiljnog rada. Inače, te dve međunarodne finansijske institucije su navele da je najveći uspeh reformi upravo smanjivanje nezaposlenosti", rekao je Vulin.

Ministar je ponovio da je Vlada Srbije preko NSZ izdvojila 2,8 milijardi dinara za aktivne mere zapošljavanja i 500.000 dinara za osobe sa invaliditetom.

On je poručio i da borba protiv sive ekonomije neće prestati, navodeći da je u prva dva meseca evidentirano 2.870 radnika "na crno", a da je od tog broja zaposleno 2.597 lica.

Vulin je podsetio da je izmenama Zakona o radu uveden revolucionarni mehanizam da je poslodavac dužan radniku da izda listić, i ako mu ne isplati platu, i da se taj listić u sudu prihvata kao dokument bez proverevanja.

Ministar je naveo i da država treba da pomogne privrednicima da dobiju tehnologiju, jer je to ono u čemu zaostajemo.

"Potreban nam je rast, da bi se on stvorio mora da raste proizvodnja. Porezi nisu tako visoki, plate i troškovi takođe, ali zaostajemo u tehnologiji i tu država treba da pomogne", rekao je Vulin.

Podaci pokazuju da Srbija ide u dobrom pravcu i da pokazuje znake oporavka.

"To ide brže nego što smo očekivali", zaključio je Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track