PRVO TV IZVLAČENJE 11. MARTA Brnabić: Građani poslali više od 28 miliona računa
Foto: Beta/Vladimir Gogić

PRVO TV IZVLAČENJE 11. MARTA Brnabić: Građani poslali više od 28 miliona računa

InfoBiz -

BEOGRAD - U nagradnoj igri Uzmi račun i pobedi, građani su do sada poslali 2,8 miliona koverata, odnosno oko 28 miliona računa, čime su doprineli da se u republički budžet slije više od 2,5 miliona evra od PDV-a, izjavila je danas ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Kako su predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na današnjem brifingu za medije, to znači da su građani poslali račune čiji iznos zasigurno premašuje 1.8 milijardi dinara.Imajući u vidu da je prosečan iznos na fiskalnom računu sigurno veći od minimalnih 100 dinara, to može se očekivati da budžetski priliv od PDV-a, koji su prošli kroz nagradnu igru, dostignu i do deset miliona evra samo u februaru.

- Očekujemo da nastavimo sa edukativnom kampanjom u kojoj govorimo građanima zašto je važno da se borimo protiv sive ekonomije - rekla je Brnabić.Vlada Srbije je u decembru 2015. usvojila Nacionalni plan za suzbijanje sive ekonomije, a nagradna igra Uzmi račun i pobedi je jedna od 68 mera u toj borbi.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Ukupna vrednost nagradnog fonda iznosi 135.344.181,46 dinara i sastoji se od dela koji je obezbeđen iz republičkog budžeta i dela koji je prikupio NALED, preko privrede koja je podržala kampanju.

Iz dela koji je obezbedila Republika pribavljeno je pet stanova od Građevinske direkcije Srbije i jedan od privrednog društva Beograd na vodi, kao i veći deo automobila, a NALED je od svojih članica obezbedio 20.662.259,64 dinara odakle su obezbeđene ostale nagrade.

Prvo izvlačenje biće na televiziji 11. marta, a zatim 18, 25. i 31. marta.Istovremeno sa nagrađivanjem građana, trud će se isplatiti i lokalnim zajednicama, pošto će 12 najaktivnijih, iz kojih je poslato najviše računa i slipova, dobiti zonu besplatnog interneta u centru grada.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Pored besplatnih vaj-faj zona, za prvih pet najvrednijih opština i gradova, obezbeđen je i dodatni fond od ukupno 100.000 evra za lokalna ulaganja, odnosno 20.000 evra po opštini za opremanje škola, bolnica, vrtića, parkova.Kako će se ova sredstva trošiti odlučivaće građani koji su i doneli pobedu svojoj lokalnoj samoupravi.Da bi sve opštine i gradovi imali jednaku šansu da osvoje nagradu, posmatra se broj prikupl?enih fiskalnih računa i slipova u odnosu na broj stanovnika i prosečnu zaradu na teritoriji lokalne samouprave.Trenutno, 12 najaktivnijih opština i gradova u Srbiji su Bela Palanka, Bela Crkva, Plandište, Dimitrovgrad, Golubac, Sečanj, Bosilegrad, Prokupl?e, Rakovica, Žitište, Crna Trava, Požarevac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track