RTB BOR ĆE NASTAVITI DA RADI: Traži se profesionalni  menadžment
Foto: Nebojša Mandić

Jasna budućnost

RTB BOR ĆE NASTAVITI DA RADI: Traži se profesionalni menadžment

InfoBiz -

Unapred pripremljeni plan reorganizacije RTB-a treba da odobri Privredni sud u Zaječaru. Taj plan borskom basenu obezbeđuje dalji rad – ali bez zaštite države i sa definisanim obavezama

U Vladi priznaju da im je jedan od najvećih zadataka da obezbede održivo poslovanje Rudarsko-topioničarskog basena "Bor". Ministarstvo privrede potvrdilo je RTS-u da borski gigant nastavlja da radi i posle maja kada prestaje zaštita od poverilaca po "unapred pripremljenom planu reorganizacije", takozvanom UPPR-u.

Plan je da do kraja godina upravljanje RTB-om preuzme profesionalni tim direktora, kao što je bilo u Železari.

Unapred pripremljeni plan reorganizacije RTB-a treba da odobri Privredni sud u Zaječaru. Taj plan borskom basenu obezbeđuje dalji rad – ali bez zaštite države i sa definisanim obavezama.

"On svoje obaveze koje predviđa usvojeni plan mora da servisira na mesečnom nivou na način na koji se obavezao i mora da servisira sve svoje tekuće obaveze koje proističu iz poslovanja. Ali usvojeni plan mu omogućava da relaksirano servisira i nasleđene obaveze odnosno obaveze koje proističu iz tekućeg poslovanja", kaže Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

U plan reorganizacije RTB-a uključene su brojne obavezujuće mere i aktivnosti: plaćanje potraživanja, otplate u ratama, izmene rokova dospeća kredita i kamatnih stopa, otpis dugova i zateznih kamata, konverziju potraživanja u kapital države.

Takođe, u planu je i racionalizacija broja zaposlenih, kao i uvođenje profesionalnog poslovodstva.

Sigurno je i da će među prvim potezima buduće Vlade biti raspisivanje javnog poziva za izbor kompanije koja će upravljati RTB-om i raditi na njegovom oporavku.

"Kada je 'Bor' u pitanju, profesionalni menadžment za upravljanje trebalo je još ranije uvesti s obzirom na probleme koji već godinama postoje i koji bi možda na bolji način bili rešeni", kaže Radojka Nikolić, urednica Magazina "Biznis".

Prema njenim rečima, ono što ostaje problem za "Bor" jeste cena bakra na tržištu.

"S obzirom na to da se u poslednje vreme javljaju neke tendencije rasta tih cena sirovina na berzi, nadajmo se da to nije neki incidentni rast već da je održivi rast i onda bi to u značajnoj meri uticalo na pozitivno poslovanje", kaže Nikolićeva.

Rudasko-topioničarski basen "Bor" ima 5.004 zaposlena i taj broj se postepeno mora smanjivati.

"Planom reorganizacije predviđeno je da do kraja izvršenja plana 'Bor' ostane sa 3.500 zaposlenih, odnosno da se ostatak reši kroz socijalni programe na način koji predviđa zakon kojim je država opredelila sredstva", kaže Dragan Stevanović.

I pored niske cene bakra na svetskom tržištu, aprilska proizvodnja je 11 odsto veća od planirane. Međutim, dugovi RTB-a koji premašuju milijardu dinara jesu glavna kočnica daljeg razvoja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track