STRUJNI UDAR NA CENE NAMIRNICA: Poskupljuju meso, sir i slatkiši

Papreno

STRUJNI UDAR NA CENE NAMIRNICA: Poskupljuju meso, sir i slatkiši

InfoBiz -
Povećanje cene kilovata od 1. avgusta osetiće se i u maloprodaji, na pijacama i u uslužnim delatnostima, pošto se spremaju novi cenovnici

BEOGRAD - Poskupljenje struje za 12 odsto, koje je juče stupilo na snagu, odraziće se i na cene u prodavnicama, na pijacama, kao i u drugim delatnostima, a uvećanje će biti u rasponu od 1,5 do sedam odsto, ukazuju sagovornici Kurira.Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Srbije kaže da će poskupljenje struje za 12 odsto dovesti do porasta maloprodajnih cena za šest do sedam odsto.Kupovna moć- Uljari su uzeli akontaciju i povećali cene za 15 odsto pre poskupljenja struje. Sledi opšti rast maloprodajnih cena u proseku za polovinu rasta cene struje, pre svega u osnovnoj potrošnji - ulja, šećera, mesa, mlečnih proizvoda. Koliko će koji proizvod poskupeti, zavisiće od procene trgovaca koliko je pala kupovna moć građana zbog smanjenja plata i penzija - ističe Bogosavljević.I Željko Rakić iz Ministarstva trgovine ukazuje da će cene rasti, ali veruje da njihov skok neće biti veći od 1,5 odsto.- Činjenica je da je od januara do maja ove godine u odnosu na isti period prošle došlo do smanjena neto zarada u iznosu od 1,4 odsto. S druge strane, promet u Srbiji je opao za 0,4 odsto, tako da je došlo do smanjenja agregatne tražnje, i iz tog razloga smatramo da nema dovoljno prostora za dalje povećanje cena koje bi kao izgovor imalo poskupljenje struje - izjavio je Rakić za RTS.Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je nemoguće da struja poskupi a da to indirektno ne ostavi traga i na ostale cene.Roba i usluge- Pitanje je samo u kojoj meri će se to poskupljenje odraziti, a ne i da li će se desiti. Doći će do izvesnog pritiska na sve ostale cene, ali on neće biti velik jer je struja samo jedan element u proizvodnju robe i usluga. To će se prvo osetiti na zelenim pijacama, ali verujem da cene mogu porasti samo do jednog procenta - ističe Madžar.

ProizvođačiULJE VEĆ POSKUPELO 15 ODSTO

Samo najava povećanja cena struje bila je dovoljna proizvođačima ulja da cene podignu za oko 15 odsto. Tako su u većini marketa cene porasle sa oko 120 dinara na 125,99 dinara za litar ulja „dijamant“ i do 130,99 dinara za litar ulja „vital“. S obzirom na to da se najavljuju nova poskupljenja ulja, to će neminovno dovesti do porasta cena konditorskih i drugih proizvoda koji kao sirovinu koriste ulje, i to za nekoliko procenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track