SVOJ GAZDA: Ljudi, otvarajte auto-perionice ili menjačnice!
Foto: Shutter

U šta je najbolje uložiti novac od otpremnina

SVOJ GAZDA: Ljudi, otvarajte auto-perionice ili menjačnice!

InfoBiz -
Oni koji od države dobiju od 5.000 do 8.000 evra mogu da ih iskoriste za pokretanje sopstvenog biznisa. Stručnjaci preporučuju da taj novac ulože u gajenje voća, povrća i bilja ili otvaranje zanatskih radionica

BEOGRAD - Procenjuje se da će u prvoj turi gašenja preduzeća u restrukturiranju otkaze dobiti oko 30.000 ljudi, a da bi uz otpremninu od po 200 evra po godini staža mogli da dobiju između 5.000 i 8.000 evra. Sa ovim kapitalom mogli bi da otvore sopstvenu manufakturu, od pakovanja poklona, gajenja voća ili povrća do proizvodnje papirnih kesa.- Unosna može da bude proizvodnja sitnih kolača, bilja i voća, ali za uspeh u tom poslu ljudi moraju biti spremni da rade od osam do 12 sati dnevno - upozorava Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku. Znanje i iskustvoOn skreće pažnju da je najvažnije da radnici koji se odluče za privatni biznis počnu od onoga što znaju da rade.- Ne treba da rade nešto što svi drugi rade. Ako su do sada radili zanatske ili uslužne poslove, mogu pojedinačno ili udruženo da naprave radionice i ponude neki proizvod tržištu. Za one koji su pred penzijom najbolje bi bilo da se udruže sa kolegama koji imaju biznis ideju ili da sa mlađom generacijom ukućana uđu u neku vrstu porodičnog biznisa - kaže Rajić. On ipak smatra da otpremnine nisu dovoljne za pokretanje nekog ozbiljnog posla.- Na primer, za kupovinu opreme za konzeviranje hrane potrebno je od 12.000 do 13.000 evra. Ali ako se udruži više njih, onda imaju šanse - smatra Rajić i dodaje da je zbog velikih nameta države početnicima veoma teško da opstanu.

Jelena Bulatović, izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera, kaže da je ta organizacija u okviru projekta „Šansa za novi početak“ i uz finansijsku pomoć USAID pripremila oko 120 preduzetničkih inicijativa iz oblasti poljoprivrede, proizvodnje i usluga za koje su potrebna ulaganja od 5.000 do 8.000 evra.

Pomoć menadžera- Ovim projektom želimo da podstaknemo ljude da razmišljaju o pokretanju svog biznisa, o svojoj preduzetničkoj inicijativi i da im damo novu šansu. Ti radnici su sada u strahu da se neće prilagoditi tržištu, ali uz naše znanje i iskustvo, novac koji dobiju od otpremnina i podršku u okviru projekta, treba da veruju da bolji dani ipak postoje i da proces restrukturiranja i stečaja za njih može biti šansa za novi početak - ističe Bulatović.

SAVETI ZA POČETNIKE U POSLU1. Ispitajte tržište na kom nastupate (konkurencija i broj korisnika)2. Ne stavljajte imovinu pod hipoteku za kredit3. Ne iznajmljujte skupe poslovne prostore4. Ne zapošljavajte rođake ako niste sigurni da su dobri radnici5. Ne kupujte preterano skupu opremu, osim ako nije neophodna6. Štedite na kancelarijskoj opremi i materijalu7. Ne uzimajte novac na crno od zelenaša8. Ne dajte velike količine robe jednoj firmi jer ako ona propadne i ne plati, povlači u propast i vas9. Ne isporučujte velike količine robe dok prvo ne proverite da li je kupac dobar platiša10. Ne nudite niske cene za poslove s državom jer ako ih brzo ne naplatite, to može ubiti firmu11. Ne ispuštajte kontrolu poslovanja iz vida i o svemu vodite računa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja