Vučić: Telekom nije srebrnina, tražži da stalno ulažete, da se takmičite
Foto: Beta

Tešško ćemo moći sami

Vučić: Telekom nije srebrnina, tražži da stalno ulažete, da se takmičite

InfoBiz -
U Telekom morate stalno da ulažete, da se takmičite... Sve evropske zemlje su privatizovale, a samo smo mi valjda jači od svih, pa ćemo sve da uspemo, rekao je premijer

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić ponovio je danas da Telekom neće biti privatizovan ukoliko se ne postigne dobra cena, ali primetio da u tom slučaju neće biti srećan, budući da će se kompanija naći u ozbiljnim problemima.

"Važno je ako možemo da završimo taj posao pošteno i da dobijemo veliki novac i da kompanija ide napred. Ako ne možemo da dobijemo, nećemo da prodamo, ali neću biti srećan ako ne uspemo u tome jer nas onda čeka restrukturiranje, ozbiljni problemi, a pitanje je da li imamo snage da to sve rešimo sami", rekao je Vučić.

On je, upitan o štrajku sindikata u Telekomu, rekao da to nije ništa čudno, budući da živimo u ekonomiji u kojoj malo ko razmišlja o budućnosti, već samo gleda kako da se sačuva nešto što je već ostvario. "Razgovara sam sa njima, svako neka radi svoj posao... Razgovarao sam i sa sindikatima prosvete, sa Telekomom, sa svima razgovaram...", rekao je Vučić primetivši da oni koji govore da je Telekom "srebrnina" u suštini nemaju pojma o čemu pričaju.

"U Telekom morate stalno da ulažete, da se takmičite... Sve evropske zemlje su privatizovale, a samo smo mi valjda jači od svih, pa ćemo sve da uspemo", rekao je Vučić. Premijer je ponovio da novac od Telekoma, ukoliko bude prodat, neće ići u budžet, već da je novac potreban za vraćanje dugova i da bi ta firma išla napred.

Sindikati Tekoma danas predaju peticiju

Predstavnici oba reprezentativna Sindikata Telekoma Srbije danas u podne ispred Vlade Srbije predaju peticiju "Stop prodaji Telekoma" sa više od 100.000 potpisa, kojom se traži da država to preduzeće ne prodaje.Kako su ranije istakli predsednici Jedinstvenog sindikata Telekoma Srbije i Sindikata Telekoma Srbije Slavoljub Kandić i Miroslav Joksimović, protiv prodaje državnog telekomukacionog preduzeća su svi zaposleni Telekoma i većina građana Srbije.

Oni su najavili i da će 11. novembra ispred Vlade "organizovati veliki protest" protiv prodaje tog preduzeća, na koji su pozvali i sve građane koji se protive prodaji, kao i patnerska preduzeća.Sa tog skupa će, prema rečima Kandića, biti poslata poruka Vladi Srbije da Telekom može uspešno da posluje i u sadašnjem vlasništvu i da ispunjava sve obaveze prema državi i građanima, a potencijalnom kupcu da nije dobrodošao.

Predsednik Sindikata Telekoma Srbije Miroslav Joksimović je izrazio sumnju da će novi vlasnik Telekoma otpustiti 4.000 zaposlenih i da će bez posla ostati i 100.000 radnika u domaćim firmama koje sarađuju sa Telekomom.

Istakao je da u Telekomu nema viška zaposlenih, ali da bi investicioni fond koji bi kupio tu kompaniju smanjio broj radnika kako bi preduzeće bolje prodao.Joksimović je još rekao da od premijera Srbije očekuje da prilikom otvaranja ponuda polovinom novembra kaže da prodaje neće biti.

Telekom koji sada ima dobit od oko 140 miliona evra, po oceni Joksimovića mogao bi da ima dobit od 300 miliona evra kad otplati dugove za kredite koji su uzeti za kupovinu firmi u regionu i u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja