SRBI SVE BLIŽI GARANTOVANOJ PENZIJI! Ministar Krkobabić otkriva za Kurir koliko će iznositi: "Biće sigurno veća nego u Hrvatskoj"
Foto: Kurir televizija

SRBI SVE BLIŽI GARANTOVANOJ PENZIJI! Ministar Krkobabić otkriva za Kurir koliko će iznositi: "Biće sigurno veća nego u Hrvatskoj"

Penzioner -

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić u januaru ove godine najavio je socijalnu garantovanu penziju.

Ko će imati pravo na garantovanu penziju i koliki bi njen iznos mogao da bude u jutarnjem programu Kurir televizije govorio je upravo ministar za brigu o selu, gospodin Milan Krkobabić.

Milan Krkobabić
foto: Kurir televizija

- Još pre četiri, pet godina sam govorio o garantovanoj penziji. Socijalna ili garantovana penzija je institut socijalne politike i ni u kakvoj vezi nije sa penzijiom. Penzioneri ne treba da se bave socijalno garantovanom penzijom. Ona je namenjena ljudima koji nisu penzioneri i koji nikada neće biti penzioneri - rekao je Krkobabić.

Podsetio je koje uslove treba ispuniti kako bi se stekao status penzionera:

- Da biste bili penzioner vi morate da imate godine života, ali i da ispunite onaj osnovni uslov da imate 15 godina staža koji ste uplaćivali. Penzija je doprinosna kategorija. Ti ljudi za koje je predviđena socijalna garantovana penzija ili kako ja volim da kažem narodna nadoknada, nisu nikad uplaćivali doprinose ili jednostavno nisu radili. Oni su veoma blizu granice ili su već u fazi siromaštva. Ostavljeni su samima sebi, a posebno žene i to na selu. Mnoge od tih žena nikada nisu bile oficijelno zaposlene. Sada je pitanje da li je ovo društvo spremno da im se na neki način oduži. U stotinjak zemanlja postoji socijalna garantovana nadoknata, a jedna od njih je susedna Hrvatska.

S obzirom na ekonomsku ujednačenost Srbije i Hrvatske i perspektivu da se bI Srbija prema trenutnim pokazateljima mogla da pretekne Hrvatsku Krkobabić je predložio isti iznos socijalne garantovane nadoknade kao u Hrvatskoj gde ona trenutno iznosi 150 evra:

05:21

MINISTAR KRKOBABIĆ O UVOĐENJU GARANTOVANE PENZIJE ZA KURIR Evo koliki bi mogao da bude iznos i ko će imati prava na nju!

- Moj prvi predlog je bio 100 evra, ali to je bilo kao što sam rekao pre pet godina. U Hrvatskoj je tada bio taj iznos. Tvrdim da mi nismo lošiji od njih. Sada je tamo taj iznost 150 evra, a postoje pokazatelji da bi mi bogli da prestignemo Hrvatsku.

Ocenio je da je za uvođenje socijalne garantovane nadoknade potrebna jaka politička volja.

- Za to mora da postoji jasna politička volja i vi za taj zakonski tekst morate da imate 126 poslanika. Trenutno radimo na kreiranju javnog mnjenja i pozitivne klima kako bi svi rekli- Da! Mi moramo da imamo tu socijalnu garantovanu penziju.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track