ALTA banka: Banke su pokretači promena u oblasti digitalizacije
Foto: Amer Kajmović

ALTA banka: Banke su pokretači promena u oblasti digitalizacije

Biznis -

Član Izvršnog odbora ALTA banke, g-din Milan Vićentić govorio je na panelu „Digitalizacija, regulativa u bankarskom sektoru i finansijski rast“ održanom na Transatlantskom ekonomskom forumu Jugoistočne Evrope, u Kongresu SAD u Vašingtonu. Ovaj dvodnevni događaj okupio je državne zvaničnike, poslovne lidere i stručnjake koji su razgovarali o načinima unapređenja regionalne i transatlantske saradnje u energetici, bankarstvu i turizmu.

ALTA banka
foto: Amer Kajmović

Govoreći o ulozi banaka u digitalizaciji i implementaciji tehnologija u cilju poslovnog rasta, Vićentić je ispred ALTA banke predstavio najnovije trendove u bankarskom sektoru, posebno se osvrćući na humaniji segment veštačke inteligencije, nazvan „pojačana inteligencija“, u kojoj AI tehnologije pomažu ljudima, a ne zamenjuju ih. Vićentić je istakao da to podseća na najistinitiju izjavu o upotrebi AI komesarke EU za konkurenciju, Margaret Vestager: „Poverenje u veštačku inteligenciju je neophodno, a ne poželjno“. Najnovija istraživanja pokazala su da čak 72% rukovodilaca smatra da će njihove organizacije zanemariti benefite generičke veštačke inteligencije zarad etičkih razloga, rekao je Vićentić, i dodao da su banke uvek, ako ne pokretači promena, onda sigurno među prvim industrijama koje primenjuju inovacije u oblasti digitalizacije, jer su usmerene na povećanje zadovoljstva korisnika svojih usluga.

Tokom foruma u Kongresu, ambasador Džon Krejg uručio je predsedniku Upravnog odbora ALTA banke i vlasniku Alta Pay Grupe, dr Davoru Macuri priznanje „Lider sledeće generacije“ za posvećenost daljem jačanju transatlantskih poslovnih veza između Srbije, Zapadnog Balkana i SAD-a.

ALTA banka
foto: Amer Kajmović

Dodeljujući mu ovo priznanje, ambasador Krejg rekao je da je ALTA Grupa donela stratešku odluku da uspostavi snažnu poslovnu saradnju sa kompanijama i investicionim institucijama u Sjedinjenim Državama.

„Po mom mišljenju, nema boljeg načina da zatvorimo Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope koji je pokazao snagu transatlantske saradnje, nego uručenjem plakete zahvalnosti liderima nove generacije, čime smo poželeli ALTA Grupi uspeh u novom poglavlju i predstojećim aktivnostima u Sjedinjenim Državama“, dodao je Krejg.

Podsetimo, predsednik Upravnog odbora ALTA banke i vlasnik Alta Pay Grupe, dr Davor Macura učestvovao je u seriji strateških sastanaka u Vašingtonu, sa predstavnicima američkih vlasti, finansijskih institucija i medija, uključujući i sastanak sa kongresmenom Džonom Molenarom (John Moolenaar). Takođe, Alta Pay Grupa potvrdila je učešće na panel diskusiji o promociji i podsticanju odgovornosti medija i profesionalnog novinarstva u eri lažnih vesti i dezinformacija koje potresaju globalno društvo. Konferencija će se održati u novembru u Nacionalnom klubu novinara u Vašingtonu.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track