SMOG ODGOVORAN ZA 400.000 UMRLIH GODIŠNJE U EVROPI: Smanjenje zagađenosti bi donelo uštede EU od 183 milijardi evra
Foto: Promo

PODIĆI SVEST!

SMOG ODGOVORAN ZA 400.000 UMRLIH GODIŠNJE U EVROPI: Smanjenje zagađenosti bi donelo uštede EU od 183 milijardi evra

Održiva budućnost -

Dok u Srbiji zbog zagađenja vazduha svake godine prerano umre više od 5.400 ljudi, u svetu je smog odgovoran za čak 10 odsto ranih smrti, odnosno 400.000 umrlih građana godišnje u Evropi, pokazuju nalazi Evropske Komisije. Stručnjaci ističu da će ovakva situacija koštati Evropsku Uniju neverovatnih 475 milijardi evra između 2018. i 2025. godine, što je 2.9 odsto prosečnog godišnjeg GDP-a.

foto: Promo

Ukoliko se usvoje inovativne tehnološke mere za smanjenje količine smoga tokom narednih sedam godina, građani Evropske Unije uštedeće 183 milijardi evra, pokazuje najnovije istraživanje kompanije InnoEnergy, evropskog pokretača za održivu energiju podržanog od strane Evropskog Instituta za inovacije i tehnologiju.

Clean Air Challenge izveštaj predstavljen juče u Briselu u prisustvu brojnih evropskih političara i stručnjaka iz industrije dolazi kao odgovor na nalaze Evropske Komisije i nudi praktična rešenja koja mogu da pomognu u poboljšanju zdravlja građana EU. S obzirom na to da su podaci zabrinjavajući, prilikom predstvaljanja izveštaja, istaknuto je da njegove smernice moraju da počnu da se usvajaju širom Evropske Unije bez odlaganja.

foto: Promo

Poslednje istraživanje Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju, predstavljeno prošle godine, koje se bavilo analizom uticaja kvaliteta vazduha na zdravlje ljudi u periodu od 2010. do 2015. godine, uz pomoć najsavremenijeg softvera, pokazalo je da povećana količina emisije štetnih supstanci u vazduhu direktno utiče na povećanu smrtnost građana.

foto: Promo

Urađena su istraživanja o uticaju na zdravlje azot dioksida (NO2) i ozona (O3), a u 11 gradova u Srbiji je urađena i analiza - koliko emisija suspendovanih čestica (PM10) u vazduhu utiče na zdravlje. Zaključak stručne javnosti je da ukoliko bi zagađenje tim česticama smanjili za 10 mikrograma po metru kubnom broj smrtnih slučajeva bi se prepolovio.

foto: Promo

Sa druge strane, istraživanja ukazuju da većina smoga u Zapadnoj Evropi dolazi od prevoza, dok u Istočnoj Evropi zagađenje uglavnom proizvodi grejna mreža. Probleme sa zdravljem kao posledicu udisanja štetnih gasova imaju najviše deca uzrasta do pet godina.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track