Najnovije vesti

16 DANA AKTIVIZMA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: VR iskustvo izloženo u Narodnom muzeju
Foto: Zoran Petrović

16 DANA AKTIVIZMA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: VR iskustvo izloženo u Narodnom muzeju

Održivi razvoj

VR film „Sve je u redu“, koji prikazuje primer učestalog psihičkog nasilja nad ženama, premijerno je prikazan 29. novembra u Narodnom muzeju, u okviru obeležavanja globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, u organizaciji UN Women Srbija, uz podršku Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i Delegacije Evropske unije u Beogradu, u prisustvu i uz podršku brojnih zvanica iz vladinog i korporativnog sektora, nevladinih i međunarodnih organizacija.

 

foto: Zoran Petrović

Svi sugrađani će do 10. decembra moći da pogledaju VR film „Sve je u redu“ na četiri lokacije u gradu: u Narodnom muzeju, Ikea izlogu, Kombank dvorani i StartIT centru, pod sloganom u okviru kampanje „Orange the world # HearMeToo“.

 

„Želimo da pošaljemo poruku da je psihičko nasilje takođe nasilje i da ničija patnja ne sme da se završi ćutanjem“, izjavila je dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije.

 

„Nadam se da će nam ovaj VR film pomoći da shvatimo da postoje i drugi oblici nasilja osim fizičkog. VR tehnologija je posebno pogodna da doživimo istinsko iskustvo nasilja“, izjavila je gđa Alija el Jasir (Alia El –Yassir), regionalna direktorka UN Women u Evropi i centralnoj Aziji.

 

Kratki VR film „Sve je u redu“ smešta posmatrača u intimu porodičnog doma i kroz intenzivan isečak iz života predočava verbalno i psihičko zlostavljanje muškaraca nad svojim suprugama. Ovo iskustvo pruža uvid u mehanizme opravdanja kod žrtve, koja nasilno ponašanje objašnjava kao prihvatljivo, uveravajući sebe da je ono sastavni deo normalnog partnerskog odnosa. Film je producirao VRLabs. VR format je neraskidivno povezan sa ovom temom jer omogućava osećaj prisustva u prostoru – zbog osetljivosti sadržaja kojim se bavi, iskustvo pruža gledaocima priliku da doslovno budu svedoci jednog oblika nasilja pred kojim najčešće zatvaramo oči. Cilj VR filma je da devojke i žene prepoznaju najsuptilnije oblike rodno zasnovanog nasilja, ali i da svi svedoci nasilja na njega ukažu, te da preduzmu aktivnosti u cilju suzbijanja ovakvog ponašanja.

 

foto: Zoran Petrović

Statistika ukazuje da čak svaka druga žena u Srbiji doživi psihičko zlostavljanje od partnera, a da većina njih toga i nije svesna. VR filmom „Sve je u redu“ podsećamo ih da nisu same.

 

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama globalna je kampanja koja se tradicionalno obeležava od 25. novembra do 10. decembra, u cilju prevencije i eliminacije psihičkog, ekonomskog, fizičkog i seksualnog nasilja. UN Women se u Srbiji i ove godine priključuje svetskoj kampanji, čija tema glasi „Saslušajte i moju priču“, a to čini u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost i Delegacijom Evropske unije. Deljenje iskustva zlostavljanja pomaže mapiranju domašaja nasilja, čime se pokreće dugoročna borba za njegovo sprečavanje. VR film, kojim UN Women započinje svoju kampanju u Srbiji, stoga šalje važnu poruku – nasilje pre svega moramo nazvati pravim imenom.

 

 

 

 

(Promo - tekst / Foto:Zoran Petrović)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...