LETNJI HIT BIG BLUA: Raj Peloponeza uz hedonizam Lutrakija
Foto: PR

LETNJI HIT BIG BLUA: Raj Peloponeza uz hedonizam Lutrakija

Zabava -

Peloponez i sve njegove lepote jednostavno morate da doživite. Iz puno razloga. Ostaćete bez daha pred fascinantnom prirodom ali i zadivljeni onim šta je ovaj prostor bio kroz istoriju.

Razgledanje Peloponeza turisti započinju posetom Korintskom kanalu koji je međa između Atike i ovog nekadašnjeg poluostrva. Navodno, ide se istim putem kuda su išli i slavni Spartanci na putu prema Termopilu namerni da sačuvaju Grčku od najezde Persijanaca. Dakle, na jug prema Epidaurusu u čijoj se blizini nalazi najpoznatije i danas aktivno starogrčko pozorište s nestvarnom akustičnošću.

Epidaurus je u antičkom dobu bio i lečilište. Ostao je i mit da su mnogi bolesnici, provodeći noć u holu za spavanje, sanjali san kroz koji ima se ukazivao način ozdravljenja. Navodno i danas se ovo mesto upotrebljava u iste svrhe.

Fascinacija su i ostaci Mikene sa Lavljom kapijom, čuvenog kralja Agamemnona koji je podigao Grčku na noge i pošao u Trojanski rat.

Na ovom putu je i Nafplio, turistički dragulj Grčke, sa 17.000 stanovnika. Ukotvio se u živopisnom Argolidskom zalivu, na krajnjem zapadu Peloponeza, 120 kilometara udaljen od Atine. Ovo danas prelepo mesto, a valjda je takvo bilo i oduvek, za vreme Prve grčke republike, od 1821. godine bilo je i prestonica Grčke.

Ako ste pomislili da u ovom prostoru ne postoji mesto za dobar odmor – grešite. Jer tu je Lutraki.

Grci Lutraki, letovalište nadomak Korintskog kanala, utisak je, ljubomorno čuvaju za sebe. S razlogom. Lutraki je i neobičan i u mnogo čemu poseban. Marketinški mudro osmislili su rečenicu za koju veruju da puno kazuje. Ili sasvim dovoljno. A ona glasi: “ne moraš da zamišljaš…iskusi i oseti lepotu našeg mesta”.

Voda koja izvire iz prirodnih, toplih izvora u Lutrakiju je okarakterisan kao “voda života “ još od antičkih vremena. Geotermalni izvori su nastali kao posledica mnogih ”grešaka’ u sastavu tla uz obalu i nalaze se u 750 metara širokoj zoni. Prirodne izvorske tople vode, na dnu planine Geraneija, dotiču iz velike dubine. Na svom putu ka površini, voda se filtrira kroz porozne slojeve tla i tako se u velikoj meri obogaćuje u tragovima dragocenim elementima, solima i mineralima, koji imaju veoma jak zdravstveni efekat.

Grad je izuzetno primamljiv. Uz morsku obalu je prelepo šatalište duž kojeg je načičkamo na desetine kafea, kafića i rastorana s ponudom koja daruje osećaj da ste prispeli na destinaciju koja prevazilazi mnoga očekivanja. Pedesetak metara dalje je glavna gradska ulica koja se završava simpatičnim i neopterećujućim gradskim trgom. U ovom delu su zapravo i prodavnice i suvenirnice, cvećare, restorani i kafei, dobro opremljene prodavnice mešovite robe, marketi u kojima se sve kupuje ,ali i hoteli jer se do obale i mora, udaljenog najviše 100 metara, lako stiže izukrštanim uličicama koje povezuju šetalište i glavnu gradsku saobraćajnicu. I u tim poprečnim “sokacima” su opet hoteli i hoteli, ali i zgrade s dvosobnim i trosobnim apatmanima uglavnim u vlasništvu Atinjana koji u dane vikenda preplavljuju Lutraki.

Leti se u Lutrakiju živi “sto na sat”. Brojni gosti uživaju u blagodetima bez strepnje da u toj gužvi neće naći mesto za sebe. A do Lutrakija se i brzo stiže. Transfer modernim klimatizovanim autobusima od arodroma do Lutrakija ne krade puno vremena. Vožnja modernim autoputem traje oko 45 minuta…

Iz ponude izdvajamo dva hotela koja zaslužuju pažnju: Poseidon resort 5*.

Cena polupansiona je već od 579 evra uz napomenu da je za dvoje dece do 13 godina smeštaj besplatan.Idealan je za porodično letovanje obzirom da je izdvojen iz gradske verve. Raspolaže i sopstvenom šljunkovitom plažom al ii nizom atraktivnih sadražaj među kojima se izdvaja prostrani amfiteatar zamišljen kao mesto lepih zabavnih događanja.

Jednako atraktivan ali manje luksuzan je hotel Mantas 4*. Nalazi se u samom gradu, u uskoj ulici koja vodi (50 metara) do plaže.

Cena polupansiona u ovom prijatnom i komfornom hotelu je već od 459 evra.

Lokacija letovališta je idealna za obilazak Atine koja je udaljena svega 80 km, kao i brojnih i već pomenutih arheoloških nalazišta i važnih kulturnoistorijskih spomenika na Peloponezu. (Akropolj, Epidaurus, Mikena, Delfi…)..Tu su i antički hramovi i vizantijske crkve nedaleko od grada, zatim svetilište Heraion na prelepom jezeru Vouliagmeni i manastiri na Geraniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track