DANAS KURIR POKLANJA IKONU SVETOG ILIJE SA MOLITVOM: Na ovaj sveti praznik običaj je da se ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja!
Foto: Kurir

ILINDAN

DANAS KURIR POKLANJA IKONU SVETOG ILIJE SA MOLITVOM: Na ovaj sveti praznik običaj je da se ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja!

Zabava -

Srpska pravoslavna crkva drugog avgusta obeležava Ilindan, dan posvećen Svetom Iliji, zaštitniku vazduhoplova i cepelina, čuvaru od oluja, gromova i vatre

Danas uoči Ilindana, dnevne novine Kurir svojim vernim čitaocima poklanjaju ikonu Svetog Ilije sa molitvom.

Ovaj svetac je poznatiji u narodu kao Sveti Ilija Gromovnik.

Srpski narod mnoge prirodne pojave pripisuje svetom Iliji kojem je prelaskom u hrišćanstvo pripisao i osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima.

foto: Kurir

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi na vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen.

Grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se on vozi po nebu i oblacima.

Na ikonama se Sveti Ilija predstavlja ili kako na vatrenim kolima ide na nebo, ili kako drži nož u ruci kao znak da je njime poklano 450 lažnih Valovih zreca na brdu Kamil ili kako sedi u pećini gde se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track