Probudite emocije na 16. Beogradskom festivalu igre
Foto: Probudite emocije

Probudite emocije na 16. Beogradskom festivalu igre

Zabava -

Beogradski festival igre, pod sloganom „Emocije“, svečano je otvoren 24. marta u Sava centru, a publika u Beogradu, Novom Sadu i Vršcu će do 12. aprila imati priliku da uživa u vrhunskoj plesnoj umetnosti koju izvodi 16 trupa najboljih igrača iz 11 zemalja sveta.

Odličan uvod u ovogodišnje izdanje festivala prikazao je Holandski teatar igre iz Haga izvođenjem komada - Nesrećan slučaj i Suptilna prašina Sol Leon i Pola Lajtfuta i Govorimo mračne stvari Marka Gekea.

ljubaznošću Beogradskog festivala igre
ljubaznošću Beogradskog festivala igre foto: Promo

Festival se ove godine održava po 16. put, a tokom prethodnih 15 godina programom je obuhvaćeno više od 350 predstava zahvaljujući kojima je Srbija postala važna stanica u biografiji umetnika koji kreiraju trendove u oblasti umetničke igre i pozorišta.

Nastavljajući tradiciju predstavljanja vrhunskog umeća igre poznatih, ali i neafirmisanih igrača i trupa, manifestacija će i ove godine kroz program koji traje gotovo tri nedelje prikazati 19 koreografskih komada, kao i 25 sola i dueta.

Kao tradicionalni prijatelj manifestacije i glavni partner Beogradskog festivala igre, već 12. godinu za redom, kompanija Vip mobile nastavlja da podržava kulturu i da kao društveno odgovorna kompanija brine o zajednici u kojoj posluje.

Potvrda snažne saradnje Vip mobile i Beogradskog festivala igre, koja traje duže od decenije, je i zajednički kreiran slogan „Komunikacija u pokretu“, a Vip brojnim projektima, među kojima su najznačajniji nagrade „Vip poziva“ i „Vip iskorak “, kao i projekat za mlade igrače „Vip talenti”, doprinosi razvoju umetničke igre u Srbiji.

Nagrada „Vip poziva“, ustanovljena je pre osam godina, sa ciljem promocije rada uspešnih baletskih umetnika sa naših prostora koji su izgradili karijere u najboljim ansamblima širom sveta.

Zahvaljujući ovoj nagradi, publika ima mogućnost da upozna i oda priznanje domaćim umetnicima koji su priznati u svetu i da uživa u najsavremenijim dometima baletske igre.

Ovogodišnja dobitnica prestižne nagrade „Vip poziva“ je Dunja Jocić, igračica i koreografkinja koja je karijeru izgradila u Holandiji. Ona će se publici na Beogradskom festivalu igre predstaviti predstavom „Ne govori sa mnom dok spavam“ koju će 30. i 31. marta u Beogradu izvesti Korzo teatar iz Haga.

Dunja Jocić zadužena je za režiju, koreografiju i dizajn scene za ovu predstavu koja je delom inspirisana čudnim i dirljivim odnosom između čuvenog umetnika Endija Vorhola i njegove majke Džulije.

Dunja Jocić rođena je u Beogradu, 1978. godine i odrasla je u porodici filmskih stvaralaca. Diplomirala je u Baletskoj školi Lujo Davičo 1998. godine i nastavila studije na Roterdamskoj akademiji za igru.

Nakon sticanja diplome u Roterdamu, 2002. godine, igrala je sa istaknutim koreografima i u kompanijama, poput Klub Gaj i Roni i Emio Greko/ Piter Šolten (Holandija), Ballet du Nord (Francuska), Saskia Bodeke i Piter Grinavej.

Za ulogu u komadu "Ponoćno svitanje" za Klub Gaj i Roni, nominovana je za nagradu Zlatni labud 2013. godine. Paralelno sa igračkom karijerom, započela je saradnju sa pozorišnim rediteljem Nikolom Zavišićem kao koreograf pozorišnih produkcija u Novom Sadu i Beogradu.

Godine 2007, kreirala je svoju prvu samostalnu produkciju "Bez cveća, molim", za koju je nagrađena na Festivalu koreografskih minijatura u Beogradu. Isti festival joj je pružio podršku u kreiranju celovečernjeg komada "Ne ja" za Grand teatar u Groningenu. Godine 2012, po narudžbini radi "Sonnet 66 - Šekspir" za Bitef dens kompaniju u Beogradu.

U okviru svojih koreografskih angažovanja, oprobala se i na ekranu, pa je tako nastao nagrađivani film "Ogledanje" (2011), kao i njen drugi filmu "Priča" ovenčan Nagradom publike na Cinedance-u u Amsterdamu (2015).

Godine 2017. postavila je "La Mode" multimedijalni komad u režiji japansko – holandske umetnice i pijanistkinje Tomoko Mukaijame koji je otvorio tajvansku Taichung Metropolitan operu, a u svojoj poslednjoj produkciji za Ca Dance festival u Hagu, 2017. godine, stvorila je koreografiju za dva igrača zasnovanu na kratkoj priči Nabokova, "Terra Incognita".

Njen koreografski rad je do danas prikazan na brojnim važnim pozorišnim scenama i festivalima, a prošle godine je na najvažnijem festivalu igre u Holandiji dobila jednu od najprestižnijih nagrada za koreografe, nagradu za najboljeg nezavisnog koreografa u 2018. godini.

Nagradu „Vip poziva“ Dunja opisuje kao posebno priznanje, zato što dolazi iz Srbije, a kako kaže to će biti najbolji uvod u nove projekte koje planira u Beogradu.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track