SA LEKOVITIH IZVORA VRNJAČKE BANJE: Priroda je snažnija i mudrija od nas. Zato njene darove prihvatamo sa zahvalnošću.
Foto: Promo

SA LEKOVITIH IZVORA VRNJAČKE BANJE: Priroda je snažnija i mudrija od nas. Zato njene darove prihvatamo sa zahvalnošću.

Zabava -

„Voda Vrnjci“ izvire i toči se u Vrnjačkoj Banji, najvećoj i najpoznatijoj banji u Srbiji. Smeštena pod planinom Goč, Banja je ime dobila po selu Vrnjci u kom se nalaze izvori termomineralne vode koje je „Voda Vrnjci“ proslavila.

Voda sa dva milenijuma tradicije

Prostor današnje Vrnjačke Banje naseljen je duže od dva milenijuma. Nakon keltskih plemena, ovde su, krajem Stare ere, stigli Rimljani. Shvatili su vrednost izvora koji ih okružuju, pa su već u II veku naše ere izgradili lečilište za legionare iz Gornje Mezije – Aquae Orcinae, oko Rimskog izvora (Fons Romanus). Zahvalni bogovima što su im podarili lekovitu vodu, ostavljali su novčiće, sačuvane do danas.

Tako je postao čuven i zlatnik sa likom cara Konstantina, rimskog imperatora, jedan od pronađenih tokom rekonstrukcije pomenutog Rimskog izvora u Vrnjačkoj Banji. Upravo zato rimski zlatnik i danas krasi svaku „Vodu Vrnjci“ – kao dokaz kvaliteta i istorije na koju smo ponosni.

Veličanstveni banjski izvori

Prvo ispitivanje lekovitosti izvora sa kojih se „Voda Vrnjci“ toči, sprovedeno je po nalogu kneza Miloša Obrenovića u prvoj polovini XIX veka. Vodio ga je saksonski baron Žigmund von Herder i zaključio da su vode Vrnjačke Banje kvalitetom vrlo slične onoj koja je proslavila češke Karlove Vari.

Čuveni Josif Pančić bio je prvi banjski lekar u modernoj istoriji. Po njegovim savetima vodom iz Vrnjaca lečio se Pavle Mutavdžić, kruševački okružni načelnik, zahvaljujući kojem je otpočeo razvoj i gradnja prvih banjskih objekata, daleke 1868. godine.

Jula 1869. zvanično je otvorena prva sezona u Vrnjačkoj Banji. Ubrzo je beogradski apotekar Dilber počeo da vodu sa Rimskog izvora nosi u Beograd i prodaje je.

Godine 1970, 5. februara, sa radom je počela„Voda Vrnjci“ koja je u sve domove bivše Jugoslavije donela čuvenu vrnjačku vodu. Već te godine je, zbog svog kvaliteta i svojstava, na Međunarodnom sajmu žestokih i bezalkoholnih pića u Sarajevu ovenčana nagradom Grand Prix. Od početka svog postojanja Kompanija je stalno rasla, sa dva ključna brenda: gazirana i negazirana voda iz Vrnjačke Banje.

Sve ostalo je istorija.

Danas je tu i premijum voda „Element“, niskomineralizovana voda koja se puni na izvoru Belimarkovac, na obroncima Goča, koji ističe iz belog mermernog kamena. Flaširana u elegantno stakleno pakovanje, stiže direktno na vaš sto.

Tako već skoro 50 godina „Voda Vrnjci“ potvrđuje da čvrsto veruje u prirodu, a priroda im to dobrim vraća.

Lekoviti izvori

„Voda Vrnjci“, zajedno sa Specijalnom bolnicom Merkur, koristi vodu iz Vrnjačke Banje sa lekovitih izvora Snežnik i Borjak, u lečenju i oporavku. U okviru Specijalne bolnice leče se šećerna bolest, oboljenja pankreasa, creva i organa za varenje, infekcije bubrega i mokraćnih kanala, reumatske bolesti i različita posttraumatska i degenerativna stanja.

Sva blagotvorna svojstva Banjskih izvora nalaze se i u svakoj flaši „Vode Vrnjci“.

Gazirana „Voda Vrnjci“ ima jedinstvenu kompoziciju minerala. Prirodno ubrzava metabolizam, pa čini da izgledamo svežije i odmornije. Pritom, vrlo je pitka i posebnog ukusa ili – kako verni kupci kažu – „taman kako treba“, posebno jer postoji i u varijanti blago gazirane vode.

A možda sve to već znate jer je „Voda Vrnjci“ omiljeni izbor i potrošača i ugostiteljskih i turističkih objekata koji svojim gostima žele da posluže kvalitet.

Negazirana voda „Vrnjci“, zbog idealnog odnosa kalcijuma i magnezijuma, organizmu pomaže da apsorbuje minerale, jača srce i krvne sudove, i reguliše rad mišića i nervnog sistema. Da li znate da je pH vrednost krvi u našem organizmu blago alkalna: 7,3–7,4? Isti taj balans ima i negazirana voda „Vrnjci“. Zbog velike količine OH- jona, negazirana voda „Vrnjci“ omogućava veću raspoloživost kiseonika u krvi.

foto: Promo

Vrnjci i Banja

Vremenom, „Voda Vrnjci“ postala je sinonim za Vrnjačku Banju.

Uvek se trudimo da aktivno učestvujemo u svim segmentima života Banje. Zvanična smo voda Vrnjačkog karnevala, međunarodne manifestacije koja je – uz Exit i Guču – najposećenija u Srbiji. A tu su i sva ostala svakodnevna preplitanja sa svim bogatstvima koja Vrnjačka Banja pruža.

Zato što znamo važnost i vrednost stvaranja zdravih navika od detinjstva, godinama podržavamo i vaterpolo, kroz plivački kamp „Number 1“, i druga sportske aktivnosti.

„Voda Vrnjci“ je posebna. To je Vrnjačka Banja na vašem stolu.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track