Kako u velikoj ponudi izabrati najbolja sigurnosna vrata
Foto: Shutterstock

Kako u velikoj ponudi izabrati najbolja sigurnosna vrata

Zabava -

Nova, kvalitetna sigurnosna vrata nude nam višestruke prednosti. S obzirom na veliku ponudu na tržištu, postala su dostupna svima. Raspon cena je veoma širok, dok se u svakoj cenovnoj klasi mogu pronaći vrata koja se odlično uklapaju u enterijer i eksterijer. Sigurnosna ulazna vrata pružaju mnogo više od bezbednosti, ali kako im samo ime kaže, to im je osnovna namena. U današnje vreme veoma je važno da osiguramo svoj stambeni ili poslovni prostor za vreme dok ne boravimo u njemu. Međutim, ona ne štite samo imovinu, već ono što je mnogo važnije, a to su ljudi.

Pre svega, samo prisustvo sigurnosnih vrata na ulazu u stan ili kuću već igra značajnu ulogu. Kupci često postavljaju pitanje da li se sigurnosna vrata mogu obiti. Ne postoje ona vrata koja se ne mogu obiti, samo je pitanje kako i za koliko vremena. Upravo zbog toga sigurnosna vrata odbijaju provalnike, jer bi za to bilo potrebno puno vremena i alat koji proizvodi ogromnu buku. Ta teška mašinerija ne bi mogla da prođe neopaženo.

Pored toga, sigurnosna vrata imaju posebne sigurnosne brave sa specijalnim ključevima. Postoje modeli sa duplim bravama koji su ujedno i veoma praktični. S obzirom na to da je cena sigurnosnih vrata pala u odnosu na raniji period, svako ko još uvek ima stara obična ulazna vrata, trebalo bi da ih zameni. Štaviše, povećanjem broja sigurnosnih vrata u zgradama i delovima grada, čini taj kraj još bezbednijim za život.

Svako ko je, bar informativno, razgledao sigurnosna vrata koja su trenutno u ponudi, mogao je da primeti raznoliku ponudu. Kako onda napraviti najbolji izbor? Da li je uvek ono što je skuplje, ujedno i bolje. Pronalaženje najboljeg odnosa cene i kvaliteta zavisi od više činilaca. Jedan od važnih je trenutna ponuda i potražnja. Dešava se da proizvođači daju veće popuste na neki popularan model kako bi se oslobodili zaliha i napravili mesta za novu robu. Najprodavanija su sigurnosna vrata srednje cenovne kategorije, međutim dobro se prodaju i jeftinije i skuplje varijante. Ako vas brine cena, odnosno da li su jeftina vrata dovoljno kvalitetna, treba da znate da kada kupujete kod proverenih prodavaca, dobijate dobar i kvalitetna proizvod, koji bez obzira na nižu cenu, vrši svoju funkciju. Bolje je kupiti jeftina sigurnosna vrata nego da ih nemate uopšte. S povećanje cene, dobija se veći izbor, bolja estetika, dodatne brave i kvalitetniji materijali koji se koriste u izradi. Tako da, krenite od cenovne klase koju možete da priuštite i u okviru nje pravite dalju selekciju. Neka to bude prvi kriterijum koji ste primenili.

Ako živite u zgradi, naročito u prizemlju ili blizu lifta, treba da ugradite ona sigurnosna vrata koja imaju dodatne ispune i slojeve koji im pružaju bolju zvučnu izolaciju. To je ujedno i druga veoma bitna karakteristika sigurnosnih vrata. Tehničke specifikacije modela nude sliku poprečnog preseka gde se vidi šta je unutra. Obično je kostur od metalne konstrukcije, najčešće čeličnog lima. Broj sigurnosnih tačaka varira od modela do modela i nije uvek u vezi sa cenom. Obloge mogu biti od različitih materijala sličnih drvetu, presvučene posebnim zaštitnim folijama, dok su u unutrašnjosti razne vrste izolacionih ispuna. Pitajte prodavce da vam izdvoje modele koji imaju bolju zvučnu izolaciju.

Ulazna sigurnosna vrata za kuće ili dvorišne stanove nalaze se direktno na udaru kiše i vetra, ili mogu biti delimično zaštićena nadstrešnicama i verandama. Ovakva sigurnosna vrata treba da budi otporna na sve vremenske prilike, bilo da u njih direktno sijaju sunčevi zraci, pada kiša ili sneg. Moraju biti otporna na vlagu, ali i imati poboljšana termoizolaciona svojstva. Povedite o tome računa ako kupujete sigurnosna vrata koja nisu zaštićena hodnikom zgrade.

Sigurnosna vrata sa dve brave veoma su praktična. Gornja, pomoćna, brava ima sa unutrašnje strane integrisan ključ. Kada ste kod kuće i zaključate samo gornju bravu, ključ je uvek tu, ne morate da brinete da li ste ga negde zaturili. Iako je ključ stalno u bravi, ona se otključava i zaključava spolja. Ne može da se desi da neko od članova porodice, ko se kasno vraća kući, ne može da otključa stan zato što je neko unutra zaboravio da izvadi ključ. Gornja brava je praktična i pruža dodatnu bezbednost. Uz sigurnosna vrata mogu ići i dodaci koji su veoma korisni. Nekadašnji lanac na vratima zamenila je metalna leptir brava, koja omogućava da se vrata bezbedno otškrinu.

Najveći izbor sigurnosnih vrata pronaći ćete na mirandre.com gde su predstavljeni svi modeli boljih proizvođača. Za svakog se nađe po nešto, bez obzira na budžet koji ste ovoj kupovini namenili. Često su u toku i akcije, kada se dobija dodatni popust na već povoljne cene.

Sigurnosna vrata uvek kupujte na proverenim mestima. Pored velikog izbora, vrhunskog kvaliteta i pristupačnih cena, imaćete obezbeđen servis. Ako do sada niste ugradili sigurnosna vrata u vaš poslovni ili stambeni objekat, došlo je pravo vreme za to.

M.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track