PRIVATNO ILI DRŽAVNO LEČENJE: Prednosti i mane
Foto: Ana Paunković

PRIVATNO ILI DRŽAVNO LEČENJE: Prednosti i mane

Zabava -

Iako je u Srbiji odavno dostupno besplatno državno lečenje i zaštita, sve više stanovnika naše zemlje se odlučuje da se za zdravstvena pitanja obrati nekoj od privatnih bolnica. Ovo je postao rastući trend koji mnogi prate, najčešće iz sigurnosti da će za plaćenu uslugu biti bolje tretirani, nego kada je u pitanju besplatno lečenje. Ipak, postoji dosta faktora koji utiču na izgled i kvalitet lečenja u oba tipa institucija, što podrazumeva i dobre i loše strane kod njih.

Šta tačno plaćate kada se lečite privatno?

Ako krenemo od samog početka, odnosno prvog kontakta koji ćete imati sa privatnom klinikom je proces zakazivanja. Ukoliko telefonom pozovete privatnu bolnicu, ono što će vas dočekati je prijatan i ljubazan glas osobe koja je spremna da sasluša vaš problem i zakaže vam pregled. Ovo se pokazalo kao veoma pozitivna praksa u privanim bolnicama, jer pacijenti već na prvom koraku stiču poverenje u bolnicu koju će posetiti i osoblje koje će ih tamo dočekati.

Sledeća prednost privatnih klinika u odnosu na državne su smanjeni redovi. Kada jednom zakažete pregled kod privatnika, vrlo je moguće da ćete biti primljeni već istog ili sledećeg dana. Ovo je veoma važno kod svih onih pacijenata kojima je lekarska nega potrebna što pre. Na prvom mestu pozitivna iskustva imaju žene koje dolaze na ginekoloski pregled, jer se u državnim bolnicama za ovo može čekati od nekoliko meseci, pa do godinu dana, u zavisnosti kod kog lekara idete. Zbog ovoga je vođenje trudnoće u privatnim klinikama mnogo jednostavnije. Pored toga, ovde lekari imaju manje pacijenata, bolje su upoznati sa njihovim stanjem, pa se bliže mogu upoznati sa anamnezom i zapamtiti sve neophodne pojedinosti.

Kod privatnog lečenja plaćate zaista dobru uslugu, sa prijatnim osobljem i lekarima koji su vam uvek na raspolaganju za preglede, kontrole i konsultacije.

Šta ako imate ozbiljniji zdravstveni problem?

Iako se u privatne bolnice često javljamo kako bismo obavili godišnje, redovne zdravstvene preglede, ovo nije njihova jedina namena. Većina klinika opremljena je savremenom aparaturom koja može dijagnostikovati različite zdravstvene probleme kod pacijenata. Bez obzira na to da li se radi o dijagnostikovanju tumora ili obavljanju specifičnih tretmana, kao što je to slučaj kod obnavljanje hrskavice kolena prp tretman, možete biti sigurni da ćete dobiti adekvatnu negu. Lekari će biti tu uz vas, kako bi vas vodili kroz čitav proces oporavka.

Koje su mane privatnog lečenja?

Glavna razlika između privatnog i državnog lečenja je ta što se ovo prvo plaća. Svaki pregled na koji odete, svaka analiza koja bude odrađena, biće vam i naplaćena. Kada to spojimo sa kontrolama, dodatnim tretmanima i lečenjem, privatno zdravstvo vas može mnogo koštati. Ovo je glavni razlog koji ljude odbija od posete privatnim lekarima. Jedan, ali za neke više nego dovoljan da se ipak obrate lekarima u državnoj bolnici.

Da li i besplatno lečenje ima svoju cenu?

Nekada besplatne stvari ispadaju skuplje nego da ste ih jednostavno platili na prvom mestu. Lečenje u državnim bolnicama možda jeste besplatno, ali i ono sa sobom nosi neku cenu koja se plaća, bila ona u novcu, vremenu ili živcima.

Ako bismo uporedili sa onim što smo napisali kao glavnu prednost privatnih klinika, istu praksu ovde možemo uvrstiti kao jednu od glavnih mana. U državnim bolnicama često možete naići na nepregledne redove nezadovoljnih pacijenata, koji čekaju svoj red pred lekarskom ordinacijom. Zbog velikog obima posla i nedovoljnog osoblja, često među pacijentima, kao i radnicima u klinikama postoji nervoza i tenzija. Ovakve situacije opravdane su velikim stresom sa kojim se i jedni i drugi na ovakvim mestima sreću, ali zbog toga morate biti svesni činjenice da nećete, kao pacijent, uvek biti srdačno pozdravljeni od strane osoba koje u bolnicama rade.

Gužva koja postoji za redovne preglede, javlja se i kod korišćenja različitih aparata i tehnologije za utvrđivanje bolesti, pa tako na skener glave, abdomena, ili nekog drugog dela tela, morate čekati jako dugo, iako su za pacijente ovakve procedure neophodne što hitnije.

Neke od prednosti državnog zdravstva

Prva, i veoma jasna prednost, lečenje u državnim bolnicama je - besplatno. Za dobar deo srpskog stanovništva gotovo je nemoguće priuštiti privatno lečenje i osiguranje, pa je poseta državnom lekaru alternativa. Imajući na umu da mnoge države nemaju regulisan javni zdravstveni sistem, ovo je jedna od prednosti koju Srbija odnosi nad drugima.

Ono što je spas i kompromis za mnoge korisnike zdravstvenih usluga, je to što se državnoj instituciji mogu obratiti ukoliko se ne nalaze u stanju koje zahteva hitnu lekarsku negu. Upravo zbog redova i smanjenog broja osoblja, za ozbiljnije slučajeve je bolje javiti se privatniku, ali u drugim slučajveima, i kada možete priuštiti sebi da čekate, odlazak kod državnog lekara novčano se isplati.

Prema onome što je postavljeno na papir za i protiv obe vrste lečenja, jasno možemo dati prednost privatnom zdravstvu. Iako će vas ono koštati novca, imaćete rešena zdravstvena pitanja u što kraćem roku. Ipak, ne treba u potpunosti odbaciti ni državne bolnice, koje mogu biti tu za vas kada želite da obavite redovni kontrolni pregled ili rešite manji zdravstveni problem. Bolnice i lekare biraćete prema svojim potrebama i zdravstvenom stanju.

promo

01:22

NE PRETERUJTE SA SKIDANJEM! Doktorka Nada Macura dala SAVET kako da PREŽIVIMO nagle promene vremena (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track