FILMSKI VIKEND NA KURIR TELEVIZIJI: U znak sećanja na legendu jugoslovenske kinematografije Batu Živojinovića
Foto: Kurir Televizija

FILMSKI VIKEND NA KURIR TELEVIZIJI: U znak sećanja na legendu jugoslovenske kinematografije Batu Živojinovića

Zabava -

Na današnji dan pre 6 godina napustio nas je čuveni glumac Velimir Bata Živojinović. Najpopularnija filmska zvezda u bivšoj Jugoslaviji ostala je u sećanju po brojnim maestralnim ulogama u partizanskim filmovima sa tematikom Drugog svetskog rata, a ovog vikenda u znak sećanja na njega na Kurir televiziji biće prikazani filmovi Igmanski marš i Obećana zemlja.

GLEDAJTE "IGMANSKI MARŠ"DANAS U 15.20 ČASOVA

Krajem januara 1942. godine Prva proleterska brigada se na Romaniji našla opkoljena jakim nemačkim snagama. Štab brigade donosi odluku o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta. Spas je ležao jedino u povlačenju preko planine Igman nadomak Sarajeva s namerom da se stigne do oslobođene Foče. Igmanski marš je izveden u noći između 27. i 28. januara, po dubokom snegu i velikoj hladnoći. Igmanski marš postaje legenda, a četrdeset teško promrzlih boraca prebačeno je na lečenje u Foču, gde su junački podneli nadljudske bolove amputiranja promrzlih delova tela bez narkoze.

Film je snimljen 1983. godine u režiji Zdravka Šotre, scenario potpisuju Slobodan Stojanović, Živojin Gavrilović i Zdravko Šotra. Premijerno je prikazan 27. juna iste godine, a temelji se na knjizi Igmanci Živojina Gavrilovića. Glavne uloge igraju Velimir Bata Živojinović, Tihomir Arsić, Željka Cvjetan, Slavko Štimac, Branislav Lečić, Milan Štrljić, Žarko Laušević, Nikola Kojo, Aleksandar Berček i drugi.

VEČERAS U 22 ČASA NA PROGRAMU JE "OBEĆANA ZEMLJA"

Obećana zemlja je jugoslovenski film snimljen 1986. godine. Režirao ga je Veljko Bulajić, a scenario potpisuju Ivo Brešan, Dejan Rebić i Veljko Bulajić.

Radnja filma smeštena je u Slavoniji, u Baranji. Doseljenici iz pasivnih krajeva, pritisnuti nemaštinom i vođeni obećanjem da će dobiti plodnu zemlju, naseljavaju Slavoniju. Ubrzo se suočavaju s novom direktivom komunističke vlasti po kojoj bi u procesu osnivanja seljačkih radnih zadruga ostali bez svojih, tek nedavno dobijenih, zemljišnih poseda. Direktivu sprovodi Markan Radišić, predsednik seljačke radne zadruge "Napredak". Mnogi se ne slažu sa idejom kolektivizacije, a posebno se oseća prevarenim Miliša Matić, jer zemlja koja im je obećana zapravo nije njihova, već pripada kolektivu. Dugogodišnji sukob eskalira kada se Markanov sin zaljubi i zaprosi Milišinu ćerku. Umesto smirenja, situacija se dodatno komplikuje i dolazi do zločina. Dalja priča prati tok suđenja na kojem troje svedoka izlažu svoje viđenje stvarnosti.

Glavne uloge igraju Velimir Bata Živojinović, Dara Džokić, Vanja Drah, Mirjana Karanović, Olivera Marković, Dragan Nikolić i drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track