5 STVARI KOJE BI TREBALO URADITI PRE TRUDNOĆE: Korisni saveti za sve buduće mame
Foto: Shutterstock

5 STVARI KOJE BI TREBALO URADITI PRE TRUDNOĆE: Korisni saveti za sve buduće mame

Zabava -

Planiranje trudnoće ujedno znači i praćenje svog zdravstvenog stanja i drugih parametara koji mogu da ukažu na eventualne nedostatke ili komplikacije u periodu drugog stanja ili nakon njega. Sama rečenica „planiranje trudnoće“ zahteva da osim planiranja ostvarivanja u ulozi roditeljstva postajete svesni svog organizma, njegovih potreba, mana koje su neželjene u takvom periodu i situaciji i brigu o tome da na svet dođe zdravo dete. Zato je na prvom mestu poseta lekaru i rađenje najjednostavnijih analiza krvi i urina. Provera opšteg zdravstvenog stanja je uvek na prvom mestu, šta god da imate u planu, a posebno ako je trudnoća u pitanju. Pored toga, evo šta je bitno još uraditi.

Poseta ginekologu

Nakon urađenih osnovnih biohemijskih rezultata i urinokulture, prva stanica je poseta ginekologu zarad ultrazvučnog i ginekološkog pregleda, kao i rađenja određenih briseva i dodatnih analiza. Osim što ćete dobiti potvrdu o svom zdravlju, dobićete i pojedine upute i savete o tome šta je dobro raditi pre trudnoće, a o nekim od najbitnijih saveta ćemo u nastavku nešto i reći. Pored PAPA testa, često se radi i histeroskopija.

Šta je histeroskopija?

Pored osnovnog pregleda kod ginekologa, druga bitna stvar pre trudnoće je često urađena histeroskopija. Ona predstavlja medicinski postupak koji se koristi za pregled endometrijuma i cerviksa. Ovaj postupak se izvodi pomoću histeroskopa koji se umeće kroz vaginu i cerviks kako bi se omogućio direktan vizuelni pregled unutrašnjosti matrice. Histeroskopija se može koristiti u dijagnostičke svrhe kako bi se utvrdili uzroci određenih problema poput nepravilnih krvarenja, bolova u karlici, ali i neplodnosti, a nekada se koristi i kao de terapije, kada se uklanjaju polipi, fibroidi...

Histeroskopija je najboičnije ambulantni postupak i izvodi se uz lokalnu anesteziju, tako da nema potrebe da vam stvara određeni psihološki pritisak.

Unos prenatalnih vitamina: folna kiselina

Od ginekologa ćete dobiti preporuku da započnete sa korišćenjem i unosom određenih vitamina, a tu će se najpre naći folna kiselina. Njen značaj u periodu pre, tokom i posle trudnoće, od najvažnijeg je značaja. Folna kiselina je vitamin iz grupe B vitamina koji održavaju stabilnost organizma, pruža podršku različitim sistemima, a najvažnije, folna kiselina utiče na pravilan rast i razvoj fetusa u stomaku. Zato je najvažnije da se uzima pre i tokom prva tri meseca trudnoće, mada je odlično da se nastavi i kasnije, pa i nakon porođaja. Koja god da je u pitanju folna kiselina, kapsule, tablete, lingvalete, bitno je da uzimate u preporučenoj dozi od strane lekara i da ne zaboravljate da je uzimate, jer je to čest slučaj. Zapamtite i činjenicu da daje snažnu podršku organizmu kada želite da ostanete u drugom stanju.

Rešavanje kožnih problema: krema protiv gljivica na koži

U periodu pre tudnoće je dobro obaviti brojne preglede, posebno ako imate sa nečim problem. Kožni problemi su česti kod mnogih, posebno gljivice na noktima, šakama, negde na drugom delu tela, pa je sve to dobro izlečiti pre drugog stanja kada hormoni nastupaju u jednom drugačijem ritmu. Krema protiv gljivica na koži uglavnom u takvim slučajevima bude dovoljna, kao i neke antibiotske kreme, zavisno od stanja kože.

Bitno je takve probleme otkloniti, da ne stvaraju dodatne komplikacije kasnije, pa se setiti bitne stvari, najbolja krema protiv gljivica na koži je ona koja se maže redovno, jer na taj način utiče na rešavanje problema u korenu.

Proverite svoje vakcinacije

Prilikom odlaska kod izabranog lekara, doktora opšte prakse, dobro je napomenuti da planirate trudnoću i da zatražite da vam se proveri karton vakcinacije. Na taj način ćete biti sigurni da li ste vakcinisani za sve potrebno, posebno za rubeolu, varičele, jer u periodu planiranja trudnoće, ukoliko niste prošli neku bitnu vakcinaciju, ginekolog može da zahteva najpre primanje vakcine.

I za kraj, ali kraj planiranja jednog novog početka, okrenite se zdravijem načinu života, sa što manje toksina, što više zdrave i balansirane ishrane, fizičke aktivnosti, uz dosta smeha i zadovoljstva, jer toga, naposletku, treba najviše.

(kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track